Фабио Фонини шокира Рафаел Надал с 6:4, 6:2 на полуфиналите в тенис турнира от сериите “Мастърс” в Монте Карло и прекрати похода му към безпрецедентна 12-а купа в Княжеството.

Fabio Fognini
Dominic Thiem
Novak Djokovic
Gaston Gaudio

These are the only players that have recorded at least 3 wins against Nadal on clay#RolexMCMasters

— Steph Trudel (@TrudelSteph) April 20, 2019

С успеха си италианецът не само постигна първия си финал в най-високата категория на АТР, но и стана едва четвъртият тенисист в историята, който може да се похвали с три победи на червено над Краля на клея. Останалите победи на Фонини са в Рио де Жанейро и Барселона през 2015 година.

Другите в тази престижна компания са Новак Джокович, Доминик Тийм и Гастон Гаудио. Ноле е номер 1 в това отношение с цели седем успеха над Надал на клей, а Тийм бе единственият с победи над великия испанец в предишните два сезона. Гаудио пък постигна победите си над Рафа през 2003-а, 2004-а и 2005-а, като в последния случай “връзва геврек” на съперника си.

Фонини бе близо до това да направи същото, когато сервираше при 5:0 във втория сет, но допусна пробив. Така единствените случаи, в които Надал губи сет на нула на клей, остават три: срещу Гаудио, срещу Гийермо Кориа на финала в Монте Карло през 2005-а и срещу Роджър Федерер в Хамбург през 2007-ма.