Освен с популярния браузър Firefox и пощенския клиент Thunderbird, Mozilla са известни с доста други проекти, които често остават на заден план за широката публика.

Тази седмица, Mozilla Foundation разкри финалната версия на WebThings, модулна софтуерна платформа, насочена към света на свързаните устройства и интелигентния дом. Системата е съставена от два основни компонента. Първият от тях, WebThings Gateway, който оперира от страна на рутера, който свързва смарт устройствата в дома. То може да превърне компютърно устройство, като например Raspberry Pi в мребов портал с възможност да обработва трафика от всички свързани вещи в къщата.

По този начин, WebThings Gateway се явява богато на възможности за управление устройство. Той е снабден с конверсивен асистент, който позволява контрола на джаджите с гласови или текствои команди. Заедно с това, софтуерът е снабден с подобен на IFTTT (If This, Then That) инструмент, който позволява настройката на устройството да извършва определено действие при предварително зададен сценарий за това, като например включването на осветлението при отключването на входната врата.

Името на втория компонент е WebThings Framework. Става дума за комплект с инструменти, който служи за изграждане и допълване на софтуера за управление на устройството, който задвижва смарт характеристиките на уреда, управлява задачи от ниско ниво, като например отдалеченото управление. WebThings Framework идва с готови софтуерни модули, за да се намали обема на работа, нужен за управлението и имплементирането на тези функционалности.

Цялата система става широко достъпна след повече от две години тестове и внасянето на промени в нея. Сега, когато Mozilla Foundation я внася на пазара, тя се очаква да стане привлекателен продукт за разработчиците, създаващи устройства за интелигентния дом. Освен предварително обявените функционалности, Mozilla представят и някои нови, като специално табло за наблюдение с фокус над сигурността на информацията. То осигурява интерактивна графика какви данни събират смарт уредите, както и други показатели, като например как се променя енергийната конумация на устройството с времето.