На събитието „Ratio представя: Фрактали“ Стивън Ле Комбер ще разкрие тайните на фракталната геометрия

Земекопите са дребни гризачи, които приличат на голи плъхчета. Тези животни обаче се оказват невероятно интересни за биолозите. Те са бозайници, които се държат като „социални насекоми“ с колонии от около 300 животни и една кралица за разплод. Знаем, че те почти не боледуват от рак и живеят над 30 години, въпреки че продължителността на живота на бозайник с техните размери би трябвало да е само 2-3 години.

Как обаче поведението на земекопите е свързано с фракталите – сложни математически структури, които се визуализират като безкрайно повтарящи се начупени обекти? Гостите на събитието „Ratio представя: Фрактали“ ще научат отговора на този въпрос на 23 април. Проф. Стивън Ле Комбер ще обясни още как наученото от социалното поведение на земекопите може да бъде приложено в медицината за третиране на черепни травми при хора, както и какво значи фрактална размерност.

Проф. Стивън Ле Комбер е преподавател в Queen Mary University of London. Неговата работа покрива голям обем от теми, свързани с еволюционната биология, включително математическо и компютърно моделиране на еволюцията на биомолекулите и изследвания на пространствени изменения в биологията.

Изследванията на Ле Комбер върху математиката на пространствените модели се простират от фракталите в дупките на голите земекопи до епидемиологията.

Това е втората лекция на Стивън Ле Комбер за Ratio – през 2018 той разказа как използва географското профилиране, за да открие самоличността на графити-артиста Banksy, първоизточника на зарази като маларията или пък дома на сериен убиец.

„Ratio представя: Фрактали ще се състои в City Stage на 23 април, а вратите отварят в 19:00. Събитието ще се проведе на английски език. Повече информация и билети можете да намерите на сайта на организаторите ratio.bg