Варна. Не е препоръчително яйца и месо да бъдат закупувани от нерегламентирани производители или търговци. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна д-р Костадинка Маринова, директор на отдел „Контрол на храните” при Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) във Варна. Тя посочи, че с наближаването на Великденските празници и Гергьовден се появяват редица търговци по улиците и тротоарите на различни места във Варна, но храни от подобни търговци могат да крият сериозни здравословни рискове за хората. „Искам да призова гражданите да пазаруват само от регламентирани обекти, да не купуват от такива улични търговци, където суровините и храните, които те продават са с неизвестен произход, не се знае при какви условия са произведени, животните дали са здравно освидетелствани и всичко това крие опасност за здравето на потребителя“, посочи експертът. Д-р Маринова обясни, че при избора на качествено месо трябва да се обръща внимание на неговия външен вид и миризма, като тези характеристики трябва да бъдат в съответствие с вида на месото. „Охладеното месо трябва да се съхранява при температури от 0 до 4 градуса. Замразеното месо – в хладилни съоръжения, които поддържат минусови температури, при температура от -18 градуса“, каза още д-р Маринова. Тя посочи, че за пръв път тази година потребителите ще могат сами да различат дали агнешкото в магазина е българско или вносно чрез специален етикет. „Крупното агнешко месо, което е с произход България, ще бъде маркирано със син цвят, а месото, което е с произход различен от България, ще бъде маркирано с червен цвят“, обясни д-р Маринова. Областната дирекция по безопасност на храните във Варна вече извършва засилени проверки във връзка с наближаващите Великденски празници. Д-р Маринова съобщи, че особено внимание ще се обърне на търговските обекти, предлагащи непакетирано месо. По думите й подобни магазини трябва да предоставят на видно място на търговския щанд информация, относно страната и произхода на месото, което предлагат. Инспекторите на ОДБХ – Варна също така ще следят сроковете на съхранение на суровините и храните, етикетирането, маркирането на яйцата и др.
Специалистът подчерта, че при пазаруването на яйца за Великден особено внимание трябва да се обърне на тяхната маркировка и срок на годност. „При яйцата особено внимание трябва да се обърне на маркировката на яйцата. Трябва върху всяко яйце да е маркиран вида на животновъдния обект, начина на отглеждане на птиците. Тези яйца, които са предварително опакования, те са етикирани, там трябва да се обърне внимание на срока на годност, който е 28 дни след внасянето им“, посочи д-р Маринова. По думите й в търговската мрежа трябва да се предлагат яйца клас А, които са чисти и без пукнатини. Във връзка с боите за яйца, които също са доста търсен продукт по време на Великденските празници д-р Маринова обясни, че потребителите трябва внимателно да следят етикетите им за опасни или забранени вещества. „При боите за яйца също да се обърне внимание на срока на годност, на състава на продукта. Забранени за влагане в бои за яйца са някои бои като Е127, 123, 160“, каза още експертът. Тя допълни, че предварително опакованите козунаци също трябва да имат етикети, съответстващи на изискванията на Европейския съюз. „Ако в състава на козунака е влаган подсладител, той трябва да бъде обозначен, че тези козунаци са със подсладител. Да бъдат означени всички съставки, включително и тези съставки, които уточняват алергии“, каза още д-р Маринова. Тя допълни, че през всички празнични дни до Гергьовден ще има дежурни инспектори, които ще извършват проверки по места в обектите във Варна.
Бояна АТАНАСОВА