Стотици земеделци и животновъди слушат Порожанов и чакат субсидии по новите мерки

Кметът на Бургас Димитър Николов (вляво) настоя държавата да прояви разбиране и да напътства хората, които бяха в залата


Секторът “Плодове и зеленчуци” е с 43% от всички договори, каза министърът на земеделието и горите

Проектите за плодове и зеленчуци по инвестиционните мерки 4.1 и 4.2 от Програмата за развите на селските райони са за 900 млн. лв. и са със субсидия от близо половин милиард. И ако това не е приоритетно, какво е? Това риторично попита министърът на земеделието, храните и горите (МЗХГ) Румен Порожанов на среща със земеделски производители в Бургас, а поводът е  част от информационната кампания на МЗХГ по кампания 2019 г.

"Като процент проектите по мярка 4.1 в сектор “Плодове и зеленчуци” са 43% от всички договори. Специално за биопроизводителите субсидията е 140 млн. лв. Половината от проектите и на младите фермери са за плодове и зеленчуци, а останалите - в животновъдството", обясни Порожанов. 

В залата на Областната управа в Бургас присъстваха министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, зам.-министърът на МЗХГ Янко Иванов, областният управител Вълчо Чолаков, кметът на Бургас Димитър Николов, зам.кметът по икономика, бюджет и финанси на община Бургас Красимир Стойчев, директорът на дирекция "Държавни помощи и регулации" Дора Ненова, директорът на дирекция”Развитие на селските райони" Цветомира Стайкова, началникът на  Отдел „Идентификация на земеделските площи” Георги Праматаров,  държавният инспектор от дирекция „Животновъдство”  Полина Марина, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас д-р Георги Митев, началници на общински служби, ръководители на териториални ведомства и агенции, които са част от структурата на Министерството на земеделието, земеделски производители от Бургаска област- зърнопроизводители, животновъди, производители на плодове и зеленчуци, тютюнопоризводители и пчелари.

"Хората, които работят в този бранш в нашия регион, са изключително трудолюбиви и почтени. Много държа да няма неизчистена комуникация между земеделските производители и ресорното министерство. Непрекъснато се задават различни въпроси през последните месеци в детайлите по отношение на прилагане на програмите и по отношение на нови промени”, каза кметът на Бургас Димитър Николов и настоя за съдействие и разбране от страна на държавните чиновници.

Само за последните 7-8 месеца МЗХГ разработило 5 нови държавни помощи за подкрепа на-малките и средни стопани, сред които са сертифициране по Глобал гап, за хладилни съоръжения, за минимандри и кланици. За подпомагане на животновъдството ще бъде разработен и пакет “де минимис” за говеда, биволи и овце. Плащанията вървели регулярно по индикативния график, другата седмица ще се плаща по т.нар. зелени плащания, каза министър Порожанов.

Голямата зала на Областна управа бе препълнена

 




В категории: Бургас