Предизборен трик е да се поставя сега въпросът с цената на тока, заяви по време на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "На пресконференция господин Таско Ерменков засегна въпроси, свързани с некомпетентно отношение в областта на енергетиката. Затова искам да напомня какво беше състоянието на държавната енергетика в края на 2014., тогава всичко в сектора беше замряло“, посочи министър Петкова.
 

"Когато някой се опитва да прави внушения, че правителството е некомпетентно в областта на енергетиката, той трябва да си направи сметка какво би могъл да каже в своя защита“, подчерта тя. Петкова посочи, че с БСП имат добро сътрудничество в енергийната комисия. "Поради което съм изненадана, че точно сега се повдига темата с енергетиката. Това за мен е предизборен трик – да се постави цената на ел. енергията“, каза още тя, цитирана от Канал 3. 

Енергийният министър посочи, че в заявлението, което НЕК, е направила няма увеличение с 50%. "Същото се отнася и за ЕРП-тата. Всяко едно от тях може да има своите претенции, но регулаторът е този, който ще счете какво е закономерно“, заяви тя. Петкова посочи, че очакваното увеличение на цената на тока е в рамките на годишната инфлация, всичко друго е груба манипулация.

Огромен политически натиск е правенето на внушения за цената на тока преди КЕВР да е излязла с решение, допълни председател на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов.

"БСП не предложиха комисар по тяхната квота в КЕВР – последния път, когато имаше промени във връзка със смяната на някои от членовете. Още тогава казахме, че ще има огромен натиск върху тази комисия, че ще бъде използвана политически и че чрез нея ще се опитват да вменяват вини на управляващите. И това се случва“, заяви Николов.

Той посочи, че преди КЕВР да е излязла с решение за цената на ел. енергията, вече се правят внушения. "Таско Ерменков казва с какви проценти ще бъде увеличена тя. Хубаво е той да занесе в КЕВР своите сметки и да оспори тяхното компетентно решение. Това е огромен политически натиск“, подчерта Николов.

Във връзка с обявения протест пред КЕВР той заяви, че и това е натиск. "Очаква се КЕВР под натиск да вземе решение, а би трябвало КЕВР безпристрастно да вземе решение“, коментира председателят на енергийната комисия. “КЕВР вече не е държавна комисия, тя се избира от парламента и той чрез докладите на КЕВР може да наблюдава дейностите, които тя извършва. За съжаление, БСП често отсъстваше в свикваните подкомисии“, заяви Николов.