Ирландският ФК Уотърфорд не беше допуснат до участие в турнира Лига Европа за новия сезон 2019/2020, като Футболната асоциация на Ирландия (ФАИ) е била информирана тази сутрин от УЕФА.

През миналия сезон "синьо-белите" завършиха на 4-о място в ирландската Висша лига, което им осигури квотата за Европа. А през новата кампания е на 6-о място след първите 10 кръга.

Уотърфорд ФК се лишава от участие в турнира, тъй като не може да покрие лицензионните критерии на европейската централа, както и да изпълни изискванията за финансов феърплей. Клубът няма три поредни години участие със сегашното си име, преди да влезе в европейските турнири.

При това положение Сейнт Патрикс Атлетик взима освободилата се квота и ще бъде заявен от Футболната асоциация на страната.

Уотърфорд ФК има нов собственик от 2017-а година, когато беше променено името и реално регистриран нов клуб. До тогава той се казваше Уотърфорд Юнайтед, но бяха натрупани доста дългове, което наложи преструктуриране.

Но в ирландската футболна система първите две дивизии единствено са професионални и ако клубът има средства за професионални договори, започва директно от второто ниво. Така стана и с Уотърфорд, който влезе в елита и се добра до участие в турнирите на УЕФА, но е спрян по "правилото за трите години".

А лошата новина за Уотърфорд може да бъде последвана и от друга. Собственикът на клуба Лий Пауър е бил много разочарован от спирането за участие в Европа и дори обмислял да се оттегли.