Предлагаме да се увеличат наказанията на нападателите над медици и пробационни служители, както и на лицата, разрушаващи дюни и местообитания на птици. 3 години лишаване от свобода, пробация или глоба са твърде малки наказания за подобни деяния, считат бургаските прокурори.

Предложението е да се увеличат наказанията и на лицата, причиняващи телесни увреждания, но които не могат да бъдат съдени, а само глобявани. Такъв беше случаят с шведа, причинил по хулигански подбуди леки телесни травми на българска камериерка в Слънчев бряг.

По мненията на много граждани, неоправдано нисък е размерът наказания за тези престъпления. При отнемане на вещи например се предвижда до 10 години лишаване от свобода, а там все пак вещите могат да бъдат върнати. Приразрушаването на дюни вредите са невъзстановими или са необходими десетки и повече години за възстановяването им, аргументира се председателят на Апелативна прокуратура Любомир Петров. Той даде пример с разрушаването на дюните на къмпинг „Смокиня“, когато двама багеристи изравниха природните образувания.

Най-късно до края на май в съда трябва да бъде внесен обвинителен акт за случая с разораните дюни, който възмути обществеността. На 22-ри април в прокуратурата трябва да постъпи заключението от последната допълнителна експертиза.

За деянието бяха задържани трима души. Бургаският собственик на авторемонтна работилница Иван Нончев и двама „изпълнители“ от село Равадиново. Багеристът Манол П., на 24 години, роднина на кмета на Равадиново и 18 годишен негов авер. Нончев им броил 1000 лева, за да разрушат дюните, които му пречели на гледката към морето. Бургазлията бе пуснат срещу 10 000 лв. гаранция, а Манол – срещу 2 000 лв. 18 годишното момче ще е само свидетел по делото.