Застреляната снощи в Лондондери по време на размирици 29-годишна жена е журналистката Лайра Маккий, съобщи полицията в Северна Ирландия, цитирана от ДПА.

"Смятаме, че това е терористичен акт, извършен от агресивни републикански дисиденти", каза пред журналисти заместник-полицейският началник Марк Хамилтън. По думите му зад нападението най-вероятно стои Новата Ирландска републиканска армия – групировка, отцепила се от историческата Ирландска републиканска армия (ИРА) - и това е основната линия на разследването.

Лайра Маккий е стояла до полицаи в предградието Креган, когато в 23.00 ч. по Гринуич въоръжен мъж открил стрелба срещу тях, уточни Хамилтън. Жената била простреляна и откарана с полицейски автомобил в болница, където по-късно е починала от раните си. Полицията е започнала разследване за убийство, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Тези размирици в Лондондери се случват точно преди великденския уикенд, когато републиканските дисиденти, които се борят за обединение между Северна Ирландия и Република Ирландия, традиционно отбелязват годишнината от Великденското въстание през 1916 г. срещу британското управление, отбелязва ДПА.

В изявление Мишел О'Нийл, заместник-лидер на ирландската републиканска партия "Шин фейн", заклейми отговорните за убийството с думите, че това е нападение срещу цялото общество.

"Първите ми мисли, моите и на партията ми са със семейството на убитата жена. Това е безсмислена загуба на живот", каза О'Нийл.

"Убийството на тази млада жена е човешка трагедия за семейството й, но е и атака срещу всички хора от нашето общество, атака срещу мирния ни процес и атака срещу Споразумението от Разпети петък" - мирния договор, сключен между Великобритания и Ирландия през 1998 г., добави О'Нийл.