Франция постепенно идва на себе си след ужасната трагедия с разрушителния пожар в катедралата Нотр Дам в сърцето на Париж. Пожарът се разгоря този понеделник, а с течение на дните се появяват нови подробности за пожара и борбата с него.

Оказа се, че на около 500-те огнеборци са помагали най-съвременни високотехнологични устройства. Това са два безпилотни летателни апарата и пожарният робот Colossus (Колос).

Дроновете DJI Mavic Pro и Matrice M210, оборудвани с качествени камери са давали в реално време критично необходима информация на огнеборците. Дроновете са показвали интензивността на пожара, местоположението на районите с най-силно горене, както и местата, където огънят се е разпростирал най-бързо.

Уеб порталът The Verge съобщи, че представителят на френската пожарна бригада Габриел Плюс (Gabriel Plus) е заявил, че безпилотните апарати са изиграли изключително важна роля при предотвратяването на по-нататъшното разрушаване на готическата катедрала.

Към днешен ден почти всички управления по пожарна безопасност вече използван дронове в своята дейност. Те са универсални и сравнително евтини, ако ги сравним например с вертолетите.

Френските огнеборци са използвали и робота Colossus за загасяване на пожара във вътрешността на горящата сграда. Използван е робот, понеже опасността от падането на запалени тежки дървени трупи е била твърде голяма. Роботът тежи 500 кг и е създаден от френската компания Shark Robotics. Роботът разполага с моторизирано водно оръдие, което може да се управлява дистанционно и камера с висока резолюция и с 25х зум.