Пожарът в Нотр Дам най-вероятно е започнал от късо съединение, съобщава служител на съдебната полиция. Това е заключението на първото разследване на трагедията.

Първоначалният оглед на катедралата бе направен още в сряда, но тъй като сградата е все още крехка и има опасност за безопасността на разследващите, овъглената вътрешност на Нотр Дам все още не е оценена.

Засега разследващите са стигнали до извода, че пожарът е бил инцидент, след като са разпитали служителите в катедралата, както и работниците, отговорни за реконструкцията й.

Близо 40 души са свидетелствали във връзка с огъня, съобщават от парижката прокуратура.

Според информация на вестник Le Parisien, разследващите търсят причината в компютърна грешка или временните асансьори, които работниците използват за реновацията на църквата. Но от съдебната полиция отказват да коментират тези версии. Прокуратурата казва, че "всички следи ще бъдат проверени".

След като Нотр Дам ще бъде затворен за посетители в следващите няколко години, ректорът на католическата енория предложи временна структура да бъде изградена на площада пред катедралата. Местната власт даде своето одобрение още в четвъртък, стига "всички технически ограничения да бъдат спазени".