Ако ученик направи 5 неизвинени отсъствия от час за месец, то семейството му да не получава детски цяла година. Ако детето пък е в предучилищна група, санкцията ще се прилага, ако не е ходило на детска градина 3 дни без уважителни причини.

Тези предложения за промени в Закона за социалното подпомагане и в Закона за семейните помощи за деца бяха одобрени окончателно от депутатите.

Помощта от 250 лв. за първокласници ще се изплаща на два пъти, като половината ще се дава, ако детето продължава да ходи на училище и през втория срок.

" В предложения текст се предвижда Агенцията са социално подпомагане да извършва обучение по ограмотяване. Но тя никога не е извършвала такова обучение, това се прави от структурите на Министерството на образование". Никога Министерството на труда и социалната политика не е провеждало каквито и да било форми на ограмотяване. Така че това, което сме записали в текста, в никакъв случай не означава, че може да бъде изпълнено, тъй като те нямат административния капацитет да извършват това, което сме записали в текста“, заяви шефът на парламентарната социална комисия Хасан Адемов.

"Не отнемане пари. Те остават за конкретното дете. Просто се прехвърлят към училищата и детските градини, когато се докаже, че родителите са безотговорни", обясни шефът на образователната комисия и депутат от ГЕРБ Милена Дамянова.

Според Адемов няма конкретен механизъм,където да е разписано как парите ще стигат до ученика и обясни, че не е ясно дали училището няма да ги харчи за заплати. Какво казвате, че учителите виждат, че детето има нужда от маратонки и пергел, и междучасието тича до магазина, за да ги купи, попита Адемов.