Със заповед на Регионалната екоинспекция в Бургас е спряно строителството в местността Алепу, по-известна като Шофьорския плаж. Забраната за строителните дейности е заради периода на гнездене на защитените видове птици. В момента на място край строителния обект багер изравнява терена около пътя. Там се предвижда да има голям паркинг за коли.

Днес работници довършваха ограждането и обезопасяването на строителния обект в местността Алепу. Зад огражденията не се виждат строителни дейности, премахнати са строителната техника и крановете. Пътят до строителната площадка е напълно разбит. По него ремонт не се извършва. От другата страна на пътя, срещу оградения строителен обект обаче с багер се заравняват близо 2 декара терен. 

В края на Шофьорския плаж, в защитената местност Алепу, на метри от пясъчната ивица е изградено геозащитно съоръжение, което прилича на двуетажна сграда. При проверка преди месец от Регионалната дирекция за национален строителен контрол в Бургас казаха, че това са стоманобетонни кубове, с които се укрепва свлачище.

Цветанка Павлова от фирмата инвеститор на проекта, който предвижда строителството на три жилищни сгради, заяви, че не са извършени нарушения. Със заповед на Регионалната екоинспекция в Бургас строителството в района ще бъде спряно до края на летния сезон.

От българската фондация „Биоразнообразие“ заявиха, че обмислят да атакуват проекта в ЕК и ЕС заради нарушение на процедурата и за недопустимо строителство в зона, попадаща в „Натура 2000“. Строителството в местността Алепу трябваше да бъде спряно още преди месец и половина, каза Спас Узунов, главен експерт във фондацията.

Въпреки строителните дейности, достъпът до Шофьорския плаж не е ограничен. Стоителният обект в края на плажната ивица е ограден и контролните органи гарантират, че няма опасност за туристите, които ще посетят района през летните месеци.