снимки: BGswim.com, Sportal.bg

Улица във Варна да носи името на Добри Динев – легендарен български плувец, записал името си в Книгата на Гинес. Това предложение, направено от плувен спортен клуб „Черно море“, получи подкрепата на съветниците от комисията "Младежки дейности и спорт" към Общинския съвет.

Роденият във Варна Добри Динев (1947-2015) е известен в цял свят с маратонските си плувания. Две от постиженията му – 100 км съчетано плуване за 38 часа и 33 минути и 54 км бътерфлай за 24 часа, са все още рекорди на Гинес.

Той остава в историята и с проявения героизъм през 1978 г., когато се обръща понтонният мост в Белослав и 65 души загиват. Тогава Добри Динев спасява от ледените води на езерото 42-ма човека, за което е удостоен с орден „За гражданска заслуга и доблест“. Той е почетен гражданин на Варна.

В Монреал, където живее до смъртта си, Динев основава клуб „Приятелите на Добри Динев“ и популяризира България и родната плувна школа.

Членовете на комисията дадоха също съгласието си за увеличаване на бюджета на турнира Black Sea Cup на 20 000 лева, които ще отидат за награден фонд. С добри парични премии ще може да се привлекат плувци от световна величина, аргументираха се вносителите на предложението от плувен клуб „Черно море“. Тяхната цел е турнирът да стане най-силният в България. Тазгодишното издание на надпреварата ще се проведе в периода 7-9 юни и се очаква да събере около 400 състезатели.

Община Варна ще подкрепи и още една спортна инициатива. На 25 май 2019 г. в Морската градина ще бъдат организирани интересни семейни игри под наслова „Варна играе“, които ще се финансират с 5 500 лева от общинския бюджет. Събитието се провежда за втори път, като през 2015 г. са участвали 240 семейства, разкриха организаторите.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html