Преди две седмици разбрахме, че социалната мрежа Facebook e искала от някои нови потребители паролата за тяхната електронна поща. Едновременно с това социалната мрежа е предлагала доброволното споделяне на контактите от електронните пощи, за да се даде възможност на Facebook по-лесно да намира нови „приятели“ и за по-добро таргетиране на рекламите

А сега се оказа, че Facebook е използвала тези пароли, за да изтегли информацията от тези електронни пощи – списъка с контактите, кореспонденцията и прикачените материали, всичко това разбира се, без да иска разрешение от потребителите. Тази практика се е осъществява от месец май 2016 година. Представителите на Facebook заявиха, че това неупълномощено събиране на данни не е било планирано.

„Открихме, че някои случаи контактите от електронните пощи на хората непреднамерено са се качвали в сървърите на Facebook след създаването на акаунт в социалната мрежа. Според нашите оценки, изтеглена е информацията за около 1,5 милиона контакти от тези електронни пощи. Тези контакти на никого не са съобщавани и ние започваме да ги изтриваме“ – се казва в официалното съобщение на социалната мрежа.

Сега, администрацията на Facebook ще се свързва с потребителите, от които е изтегляна информацията от електронната поща.

Това е поредното нарушаване на неприкосновеността от страна на Facebook. Да си припомним, че в началото на този месец в публичните сървъри на Amazon бяха открити 146 GB данни за 540 милиона потребители на социалната мрежа. Тези случаи са толкова много, че ще е твърде досадно да започнем да ги изброяваме.