Обикновено за повечето хора видеоигрите означават нещо вредно и едва ли някой би си представил техен принос във важни събития. Но изглежда точно това може да се случи с Assassin’s Creed Unity спрямо катедралата Нотр Дам в Париж. Френската катедрала, датираща вече девет века, пострада сериозно от пожар понеделник вечерта. И вече всички търсят начини да помогнат за каузата.

След първите предложения за реновация беше споменато, че Assassin’s Creed Unity притежава изключително точен и прецизен модел на Парижката Света Богородица. Разработен е и интериорът на катедралата. През 2014-та година Каролин Миус, отговорна за създаването на 3D модела, сподели, че е прекарала 2 години пресъздавайки всяка една тухличка от нейната конструкция. Все пак в играта са добавени и различни допълнителни предмети, подпомагащи навигацията на героя, така че моделът не е абсолютно достоверен. Но със сигурност компанията Ubisoft все още съхранява плановете на Нотр Дам заедно с висококачествени снимки.

Днес издателят потвърди, че ще дари половин милион евро за реставрацията на катедралата. Освен това самата игра ще бъде безплатна, но не стана ясно дали компанията ще предостави своите материали на реставраторите. Би било голямо постижение за гейминг индустрията Assassin’s Creed Unity да вдъхнови възвръщането на един брилянтен монумент и поддръжката му в следващите десетилетия.