Вече повече от година продължава сагата с обвиненията на Вашингтон към Kaspersky Lab, че компанията работи в близко сътрудничество с руските специални служби и в този смисъл, продуктите на компанията представляват троянски кон за ползващите ги. Това доведе до забрана за използването им в правителствени организации на територията на САЩ. Последваха ги Великобритания, Литва и Холандия. Що се отнася до Европейския съюз, то още през юли миналата година той пусна специална резолюция, обявявайки софтуера на компанията за зловреден. В резултат на това, Kaspersky решиха да се оттеглят от проекта, помагащ на жертви на рансъмуер атаки NoMoreRansom, както и от кооперация с Европол. Така, от целите тези геополитически игри, проверени или не обвинения, голямата жертва се оказа в крайна сметка обикновения потребител – компанията нееднократно работи успешно с европейската полицейска организация за осуетяване на киберпрестъпни действия, техни декриптори помагат на десетки потребители да върнат обратно данните си.

От Kaspersky Lab нееднократно отрекоха обвиненията, за които така и не бяха приведени надлежни доказателства. Руската компания разкри няколко специални центъра в Европа, в които предостави изходния код на продуктите си за преглед от специалисти.

А сега идва нов обрат в ситуацията, след като от Европейската комисия обявиха официално, че не са намерили доказателства за обвиненията към руската компания.

Миналият месец, Комисията е получила запитване от страна на Джеролф Анеманс, член на европарламента от Белгия, на което ЕК отговаря официално, че не знае за наличието на проблеми с продуктите на Kaspersky. Цитирайки официални доклади от Франция, Германия и Белгия, в които се заявява, че не са открити скрити функционалности в тях, Анеманс пита в писмото си към ЕК, дали знае някаква причина, освен няколко публикации в пресата, поради която продуктите на Kaspersky Lab да бъдат определяни за зловредни и опасни.

„Комисията не разполага с каквито и да е доказателства относно проблеми, свързани с използването на продуктите на Kaspersky Lab“, гласи официалния отговор на ЕК (pdf).