Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняеми и задържа двама чужди граждани за контрабанда на 288 кг. хероин на стойност 17 744 700 лева, съобщават от Апелативна прокуратура – Пловдив.

Мъжете са от Иран и Турция. Турчинът, 40-годишен, е с инициали С.Й., а иранецът, 36-годишен, е с инициали С.Р.

Двамата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.

До момента е установено, че на 14 април на ГКПП „Капитан Андреево“, при извършена от служители на Агенция „Митници“ щателна митническа проверка, включително и с рентгенова апаратура, в товара на товарен автомобил с иранска регистрация, управляван от С.Р. са открити общо 288,380 кг. хероин.

Превозваният товар е бил укрит в камера (машина) за боядисване с оборудване, състояща се от две части, поставени в дървени каси. Товарът бил документално оформени като колети от Иран до България, гр. Пловдив. По-голямата дървена каса съдържала самата камера за боядисване. След демонтиране на метална ламарина в пода на камерата се наблюдавали множество квадратни керамични плочи, залепени върху цялата долна вътрешна част към металната конструкция на камерата. Същите керамични плочи били залепени и върху цялата горна вътрешна част към металната конструкция на камерата. При демонтиране на керамичните плочи покриващи пода и тавана на камерата, във всяка една от плочите са открити квадратни пакети (общо 144 броя), обвити в прозрачен полиетилен и съдържащи бежово прахообразно вещество, което при полевия наркотест реагира на хероин.

Хероинът е иззет с протокол за претърсване и изземване, одобрен от Окръжен съд-Хасково.

След издирвателни процедури е установен и получателят – турския гражданин С.Й.

Извършени са неотложни действия по разследването – претърсване и изземване в помещения и МПС, намиращи се в различни населени места в страната, в изключително кратък срок са разпитани множество свидетели и др.

Днес наблюдаващият прокурор внесе искане в Окръжен съд-Хасково за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо двамата обвиняеми.

В тези случаи Наказателния кодекс предвижда наказаниелишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от двеста хиляди до триста хиляди лева.