В настоящото ревю ще разгледаме подробно новия модел ултра-компактен и тънък 14-инчов ноутбук Asus ZenBook 14 (UX433F).

Комплект

Ноутбукът се предлага в малка картонена кутия с дръжка.

Комплектът включва захранващ адаптер от 45 или 65 W (в зависимост от наличието на дискретна видео карта), гаранционна карта, различни рекламни брошури, калъф за ноутбука и адаптер от USB към RJ45.

Конфигурация

Съществуват няколко възможни конфигурации за ноутбука Asus ZenBook 14, като на нашия пазар са достъпни UX433FA и UX433FN. И двата модела могат да използват различни процесори, имат различно количество RAM и място за съхранение, а дори и различни екрани. Ние тествахме лаптопа Asus ZenBook 14 UX433FN, кратките технически характеристики на който изглеждат в следния вид:

  • процесор: Intel Core i7-8565U (Whiskey Lake);
  • чипсет: Intel 300;
  • оперативна памет: 8GB LPDDR3-2133, 2 x 4 GB (Samsung K4E6E304EC-EGCG);
  • Видео подсистема: NVIDIA GeForce MX150;
    • Intel UHD Graphics 620;
  • екран: 14 инча, 1920 × 1080, IPS, гланцов (AU Optronics B140HAN03.2);
  • Звукова подсистема: аудиокодек Realtek, 2 високоговорителя;
  • диск: 1 × NVMe SSD 512 GB (Intel SSDPEKNW512G8, PCIe 3.0 x4);
  • Оптично устройство: не;
  • Картов четец: microSD;
  • Мрежови интерфейси: Кабелна мрежа: не;
    • Безжична мрежа: Intel Wireless-AC 9560 (CNVi);
    • Bluetooth: Bluetooth 5.0;
  • Интерфейси и портове: USB 3.1 2 (Type-A, Type-C);
    • USB 3.0 / 2.0 0/1;
    • HDMI има;
    • RJ-45 не;
    • Вход за микрофон комбиниран (миниджак);
    • Изход за слушалки комбиниран (миниджак);
  • устройства за въвеждане: клавиатура с подсветка;
    • тъчпад: кликпад;
  • IP-телефония: уеб-камера: има (инфрачервена, 3D, HD);
    • микрофон: има;
  • батерия: литиево-полимерна, 50 W·h;
  • размери: 319 × 199 × 16 mm;
  • Тегло без захранването: 1,19 kg;
  • Захранващ адаптер: 65 W (19 V; 3.42 A);
  • Операционна система: Windows 10 Home x64.

И така, в основата на нашата модификация на лаптопа ZenBook 14 UX433FN стои четириядрения процесор Intel Core i7-8565U (Whiskey Lake). Той има номинална тактова честота от 1,8 GHz, която в режим Turbo Boost може да нарасне до 4,6 GHz. Процесорът поддържа Hyper-Threading. Размерът на неговия L3 кеш е 8 MB, а TDP – 15W. Графичното ядро е Intel HD Graphics 620 и е интегрирано в процесора.

Забележете, че ноутбуците от серията ZenBook 14 UX433F могат да бъдат оборудвани и с четириядрения процесор Core i5-8265U или двуядрения Core i3-8145U. В допълнение към вграденото графично ядро, нашият ноутбук притежаваше и дискретната видео-карта Nvidia GeForce MX150.

Ноутбукът поддържа Nvidia Optimus технологията, която отговаря за превключването между дискретната и процесорната графика.

Базовата честота на графичния процесор Nvidia GeForce MX150 (GP108) е 937 MHz, а в режим на GPU Boost, тя може да достигне 1038 MHz. Както се оказа по време на тестовете, в режим на стресово натоварване (FurMark), видеокартата Nvidia GeForce MX150 в зададения режим работеше стабилно на честотата на графичния процесор от 810 MHz, а честотата на GDDR5 паметта беше 1252 MHz (5 GHz ефективна честота).

Паметта в ноутбука ZenBook 14 UX433FN е запоена директно върху платката, а обемът й може да бъде 8 или 16 GB. В нашия случай, ноутбукът притежава 8 GB памет LPDDR3-2133 (Samsung K4E6E304EC-EGCG), но работи в двуканален режим (4 GB на канал).

Що се отнася до подсистемата за съхранение на данни, тук има възможни варианти. В нашия случай беше използван SSD NVMe Intel SSDPEKNW512G8 с капацитет 512 GB и интерфейса PCIe 3.0 x4. Комуникационните възможности на ноутбука се определят от наличието на безжичния мрежов адаптер Intel Wireless-AC 9560 (M.2 2230, CNVi). Този модул има две антени, поддържащи честотните диапазони от 2,4 и 5 GHz. Също така отговаря на спецификациите IEEE 802.11b / g / n / ac и Bluetooth 5.0.

В комплект с ноутбука се доставя още и преходник от USB конектор към мрежов RJ45 конектор. Аудио-подсистемата на лаптопа включва два високоговорителя, а хардуера на аудио-блока е базиран на кодека Realtek.

Искаме да предупредим, че ноутбукът е оборудван с несменяема литиево-полимерна акумулаторна батерия с капацитет 50 Вт·ч. Има и вградена уеб-камера, разположена над екрана на предния капак.

Дизайн

Дизайнът на ноутбука Asus ZenBook 14 UX433F няма да остави никого безразличен. Това е много стилен бизнес ориентиран лаптоп. За 14-инчов модел, преносимият компютър е много тънък и лек. Максималната дебелина на корпуса му е само 15,9 мм, а теглото – 1,19 кг. Дължината и ширината на корпуса – 319 × 199 mm. За сравнение ще отбележим, че ноутбукът Asus ZenBook 14 2017 е с размери 324 × 225 мм, т.е. новият модел е станал още по-компактен.

Корпусът е изцяло изработен от алуминий в тъмносин цвят. Повърхността на капака има фирмен отличителен знак: той е полиран във вид на концентрични кръгове, а в центъра със златисти букви е гравирано логото на Asus. Долният метален панел на корпуса е матиран и има същия цвят, като капака на корпуса. На този панел със заоблени крачета, са предвидени само решетките за високоговорителите и вентилационните отвори.

Работната повърхност, обхващаща клавиатурата и тъчпада, не се различава по цвят от капака и долния панел. Но за разлика от капака на лаптопа, който има шлифовка във вид на концентрични кръгове, работната повърхност е матирана. Такава работна повърхност изглежда много стилно. В същото време обаче, отпечатъците от ръцете остават, но са едва забележими.

Рамката около екрана на този ноутбук е много тънка (нарича се NanoEdge), забележима е само когато екранът е включен, а ако е изключен, се създава илюзията, че тя въобще липсва около него. Важно е да се уточни, че екранът е покрит със стъкло. Заявената дебелина на рамката около границите на видимата област е само 2.9 мм, в горната част – 6.1 мм, а в дъното – 3.3 мм. Ако се вземе предвид цялата ширина на корпуса, то рамката ще се окаже 4 мм широка. Във всеки случай обаче, тя е много тънка.

Върху нея в горната част на екрана в центъра се намира уеб-камерата. Клавиатурата в този ноутбук е с абсолютно същия цвят, като останалата част от корпуса. Подробности за нея, както и за тъчпада, ще разкажем малко по-долу. Бутонът за захранването се намира в горния десен ъгъл на клавиатурата.

В ноутбука се използват ексклузивни панти с екранния шарнир ErgoLift, благодарение на който при отворен капак, клавиатурата автоматично се издига и стои на най-удобния за печат ъгъл. Също така, това оригинално инженерно решение подобрява охлаждането и възпроизвежданият от устройството звук. Максималният ъгъл на отваряне на екрана на лаптопа е около 140 градуса. Дебелината на капака е само 6 мм, но в същото време е доста твърд и не се огъва при натискане, а шарнирната система за закрепване към корпуса осигурява достатъчна устойчивост на огъване.

От лявата страна на корпуса се намират: видео-конектора HDMI, порт USB 3.1 (Type-A), порта USB 3.1 (Type-C) и захранващ конектор. От дясната страна на корпуса на ноутбука са разположени: порт USB 2.0, слот за microSD карта с памет, комбиниран аудио-жак и два миниатюрни индикатора за състоянието на ноутбука.

Клавиатура

Asus ZenBook 14 UX433F използва вече превърналата се в традиционна за съвременните ноутбуци островна клавиатура, с увеличено разстояние между бутоните. Клавишите са с размер 15,5 × 15,5 мм, а разстоянието между тях е 3,5 мм. Дълбочината на натискане (ход на бутона) е 1,4 мм. Символите върху клавишите са със златист цвят. Върху черния фон, бутоните с тези символи се различават ясно, дори и в условия на слаба светлина. Основата под клавиатурата е много твърда и не се огъва при печат. Хода на бутоните е леко пружиниращ, с нежна фиксация при натискане.

Като цяло, клавиатурата е много удобна за работа. Тя има тристепенна подсветка, която се управлява с помощта на функционалните бутони. Горният ред клавиши, както обикновено, има две функции: или традиционните F1 – F12, или функции за управление на лаптопа; единият набор работи директно, а втория – в комбинация с функционалния бутон Fn.

Тъчпад

В ноутбука се използва кликпад – тъчпад със имитация на натискания на клавиши. По избор, в ноутбука може да се инсталира и кликпад с функция на сензорен цифров блок (NumPad). Тъчпадът е с размер 105 × 62 мм и е леко заоблен, като работата с него е много удобна.

Екран

Ноутбукът Asus ZenBook 14 UX433FN използва IPS(AHVA) сензорна матрица AU Optronics B140HAN03.2 с бяло LED-осветление. Той е със стъклено покритие, а диагоналът му е 14 инча. Разделителната способност е в диапазона 1920 × 1080 пиксела.

Според спецификациите, матрицата AU Optronics B140HAN03.2 е с яркост от 300 cd / m², контраст 800: 1, типично време за реакция на пикселите от 35 ms, а ъглите на обзор са 89° от всяка посока (ляво, дясно, отгоре и отдолу)

Сега да погледнем към резултатите от теста на екрана. Според измерванията, матрицата в този лаптоп не трепти в целия диапазон от нива на яркостта. Максималното ниво на яркост на бял фон е 324 cd / m², а минималното – 18 cd / m². При максимална яркост на екрана, стойността на гамата е 2.2.

Цветовата гама на LCD-екрана в ноутбука Asus ZenBook 14 UX433FN покрива 86.4% от sRGB пространството и 63.2% от Adobe RGB, а цветовия обхват е 102.7% от sRGB и 70.8% от обема на Adobe RGB.

Светлинните филтри на LCD матрицата добре изолират основния цвят.

Цветовата температура на LCD-екрана в разглеждания ноутбук е стабилна през цялата скала на сивото (тъмните зони могат да се пренебрегнат, поради погрешността в измерването) и е приблизително 7100 K.

Стабилността на цветовата температура се дължи на факта, че основните цветове са добре балансирани по цялата скала на сивото.

Що се отнася до точността на цветопредаването (делта Е), то нейната стойност не надвишава 10 в скалата на сивото, което е приемливо за този клас екрани.

Ъглите на видимост на екрана (хоризонтални и вертикални) са много широки. Когато гледате образа под ъгъл по хоризонтала и вертикала, цветът почти не се изкривява. Като цяло, екранът на ноутбука Asus ZenBook 14 UX433FN може да бъде оценен като отличен. Има широка цветова гама, широки ъгли на видимост и висока яркост.

Работа под натоварване

Както вече отбелязахме, ноутбукът Asus ZenBook 14 UX433F е оборудван с четириядрения процесор Intel Core i7-8565U. За да се оцени ефективността на охлаждането на чипа, направихме анализ на работата му в различни режими на натоварване. За натоварването на процесора бяха използвани помощните програми от рода на AIDA64 и Prime95 (Small FFT test), а мониторингът беше извършен с помощта на AIDA64 и CPU-Z.

Както се оказа, в режим на умерено натоварване на процесора (тест Stress CPU от пакета AIDA64), тактовата честота на процесорните ядра не остава постоянна и през цялото време варира от 2.3 до 4.0 GHz.

Едновременно с честотата, температурата на ядрата на процесора варират (от 70 до 100 ° C) и мощността на енергопотреблението, която се увеличи до 30 W, т.е. процесорът е конфигуриран да работи дори над нормата (според спецификацията Configable TDP-up тя е 25 W).

В режим на по-интензивно натоварване на процесора (теста Stress FPU от пакета AIDA64), честотата на ядрата скача не толкова много и е значително по-ниска: 1.9 GHz.

Температурата на процесорните ядра и консумацията на енергия в този режим отново се променят постоянно.

В режим на максимално натоварване на процесора (теста Prime95), тактовата честота на процесорните ядра пада до 1.6 GHz.

Температурата на процесорните ядра почти се стабилизира на около 70°C, но консумацията на енергия непрекъснато се променя.

Както се вижда от резултатите в тестовете, охладителната система на ноутбука Asus ZenBook 14 UX433F трудно се справя с охлаждането на процесора, така че температурата му да се регулира от промените в мощността и честотата.

Ниво на шума

Използването дори на 15-ватов процесор в тънкия ноутбук изисква активна охладителна система. Затова тук има нископрофилен охладител, който е източник на шум. Остава да разберем само колко шумен е лаптопът. Нивото на шума се измерва в специална звукопоглъщаща камера, а чувствителният микрофон се позиционира спрямо лаптопа, така че да симулира типичната позиция на главата на потребителя.

Според нашите тестове, в неактивен режим, преносимият компютър изобщо не издава никакъв шум: вентилаторът не се включва.

В режим на стресово натоварване на графичното ядро ​в процесора, чрез употребата на FurMark, шума достига 21 dB, а в режим на стресово натоварване на процесора, чрез използване на помощната програма Prime95 (Small FFT) – до 22 dВ. Това е много ниско ниво на шума, където работата на ноутбука в този режим почти не се чува.

В режим на едновременно стресово натоварване на графичното ядро ​​и процесора, нивото на шума е точно същото, като при товара само на процесора, т.е. 22 dВ.

Като цяло, лаптопът Asus ZenBook 14 UX433FN може да се класифицира като много тихо и почти безшумно устройство. И това със сигурност е добър показател, но тази реализация има и някои недостатъци: температурата на процесора не се повишава до критичната стойност, не поради ефективното охлаждане, а заради намалената консумация на енергия и тактовата честота (т.е. производителността).

Време за работа с едно зареждане на батерията

Измерването на времето за автономна работа на ноутбука беше извършено по наш метод, използвайки скрипта iXBT Battery Benchmark v1.0. Измерването на автономията е направено при яркост на екрана от 100 cd / m². Резултатите от теста са както следва:

  • Работа с текст – 13ч. 27 мин.
  • Гледане на видео – 11ч. 02 мин.

Както виждате, автономията на батерията в Asus ZenBook 14 UX433FN е много продължителна. Това е достатъчно за един и половина дни работа без презареждане.

Обобщение

И така, разгледахме новия модел на ноутбука Asus ZenBook 14 UX433FN, базиран на процесора Core i7-8565U. Основната особеност на този лаптоп е, че е стилен, много тънък и лек. В допълнение, това е доста производителен модел и с много дълъг живот на батерията. Също така, ноутбука е почти безшумен.

Средната цена на Asus ZenBook 14 UX433FN в описаната конфигурация е приблизително 2000 лв. За премиум ноутбук, цената не може да се каже, че е завишена.

Положителни черти:

  • Качество на изработката;
  • Добър дисплей;
  • Продължителна автономия;
  • Наличие на инфрачервена камера със система за разпознаване на лица.

Отрицателни церти:

  • Неудобно разположение на бутона за включване/изключване;
  • Тенденцията към нагряване на корпуса под товар и шум по време на активна работа на охладителната система.