Бившият студент на колежа Сент Роуз в Олбъни, щата Ню Йорк, се призна за виновен по обвинение за унищожаване на компютрите на кампуса струващи десетки хиляди долари, използвайки специалното устройство USB Killer. Това е специфично USB устройство, предназначено за моментална безвъзвратна повреда на компютрите чрез подаване на високо напрежение на техните USB портове.

А сега бившият студент Вишванат Акутхота може да бъде осъден на 10 години затвор с три години наблюдение след освобождаването и глоба в размер на $250 000. Сега Вишванат е на 27 години. Той бе арестуван в Северна Каролина и поставен под стража на 22-ри февруари, една седмица след съсипването на компютрите. Акутхота е използвал USB Killer в различни места в кампуса на колежа. Тези устройства могат съвсем лесно да бъдат закупени от интернет.

Вишванат Акутхота е направил видеозапис на поставянето на вредоносните USB устройството в порта на компютрите. При това той винаги е произнасял фразата „Сега ще го убия това момче„. Разследващите счетоха тези записи като доказателство за съзнателно нанасяне на вреда, която възлиза на $58 741. Признавайки се за виновен, Акутхота е обещал да изплати на колежа тази сума.

Вишванат Акутхота е индийски жител с виза, която му дава право да се намира на територията на САЩ. Той е получил своята магистратура, както и своята магистърска степен в Сент Роуз през 2017 година. Вишванат не уточни мотива за своите действия.