Програмата за отстраняване на кандида от организма вероятно ще включва някои големи промени във вашия начин на живот. Това е особено важно да се знае, защото симптомите, които се получават при отмирането на тези паразити, са една от най-честите причини, поради които хората преждевременно се отказват от режима си, насочен към битка с гъбичките. Подготовката ще ви помогне да избегнете това “ударение” в лечението и да завършите успешно възстановяването си, пише на сайта www.thecandidadiet.com.

Какво представляват симптомите при отмиране на кандида?

Когато голям брой клетки от дрожди и гъбички бързо умират, се получава отмиване (или реакция на Херксхаймер), при което се освобождават в тялото метаболитни странични продукти. Това често се случва при въвеждане на противогъбични или пробиотични храни, и добавки в режима на хранене. Самият брой на убитите клетки на кандида прави това много по-различно от редовното елиминиране на клетките, което е част от жизнения цикъл на кандида. Когато тези клетки умират, те освобождават всички вредни вещества, които съдържат, включително (според някои източници) най-малко 79 различни токсини. Този дълъг списък от токсични вещества включва етанол, пикочна киселина и ацеталдехид. 

Ацеталдехидът, известен като невротоксин, има множество вредни ефекти върху вашето здраве и благополучие. Той може да увреди мозъчната ви функция и дори да убие мозъчни клетки. Вашите ендокринни, имунни и дихателни системи могат да бъдат засегнати и също така се увреждат мембраните на червените кръвни клетки, намалявайки способността им да пренасят кислород в тялото.

Излишният ацеталдехид може бързо да допринесе за неспецифични симптоми, като замъглено зрение и умора. Тези вредни странични продукти също предизвикват алергични реакции и възпаления, които водят до множество нежелани симптоми. 

Симптомите на отмиране на кандида варират в зависимост от човека, тъй като всеки има различни степени и видове заразяване. При процеса на умиране на тези клетки черният дроб става претоварен. Цялата детоксикационна система (лимфна, черен дроб, бъбреци, черва и др.) се възпалява от тези токсични странични продукти и не може да ги изчисти достатъчно бързо. Ако имате тежки симптоми, има няколко важни неща, които можете да направите.

Първо, забавете лечението си и намалете дозировката на пробиотици и противогъбични средства. Второ, вземете добавка, подкрепяща черния дроб - като бял трън, или увеличете дозата на тази, която вече приемате. Черният дроб е един от основните ви пътища за елиминиране на токсините, а симптомите означават, че вероятно е претоварен.

Симптоми за наличие на кандида

Симптомите понякога се сравняват с тези на обикновена простуда или сезонни алергии, но могат да бъдат доста различни при всеки човек. Токсичните странични продукти на гъбичките причиняват възпаление, което може да доведе до запушен нос, блокирани синуси и други алергични симптоми. Метаболитите като невротоксина ацеталдехид също могат да причинят симптоми, като замъглено зрение, главоболие, умора и гадене. Не забравяйте, че тези токсини натоварват и черния ви дроб, така че е възможно и възпаление на корема. Междувременно, ето някои от симптомите, които може да изпитате по време на реакцията на Отблъскване (иначе известна като реакция на Херксхаймер).

Гадене, главоболие, умора, замаяност, подуване на лимфни възли, газове, запек или диария, повишена болка в ставите или мускулите, повишена сърдечна честота, студени тръпки, усещане за студ в крайниците, сърбеж по тялото, обриви, изпотяване, треска, простатни и синусни инфекции.

Справяне с кандида - следете състоянието на черния си дроб

Приемът на чернодробна добавка по време на лечението е задължителен. Потърсете висококачествен продукт, който включва молибден и/или бял трън, тъй като те са най-известните природни лекарства за повишаване на функциониращия капацитет на черния дроб. Те също ще помогнат да се отървете от токсините, свързани с кандида. 

Молибденът е особено полезен, тъй като помага на тялото да произвежда ензими, които превръщат невротоксина ацеталдехид в оцетни киселини. Той увеличава производството на глутатион, който е най-важният антиоксидант на организма. Глутатионът помага да се предотврати увреждането от свободните радикали, генерирани от околната среда.

Модериране на приема на пробиотици

Приемането на пробиотици е задължително. Ежедневната доза от здрави бактерии ще помогне за възстановяването на баланса на червата и изтласкване на патогенните дрожди, които са довели до растежа на кандида. Намирането на добър пробиотик също може да подпомогне храносмилането, намалявайки неприятните симптоми, като подуване на корема и диария. Те работят за разграждане на храната, която ядете, за да получите хранителните вещества, от които се нуждаете. Най-важното е, че пробиотиците ще ви помогнат да подобрите имунната си система. Тъй като до 80% от имунната ви система се намира в клетките, покриващи червата, правилният баланс на здравите бактерии в червата е от решаващо значение.

Почивайте си колкото се може повече

Когато сте в стрес, вашата система HPA (хипоталамус-хипофиза-надбъбречна жлеза) работи извънредно, за да ви държи в безопасност. Колкото по-дълго продължава стресът, толкова по-трудно ще работи HPA. Това е така, защото тялото ви започва да се адаптира към нивото на “хормоните на стреса“ във вашата система, което означава, че се нуждаете от все повече и повече от тях, за да имате същите ползи. В крайна сметка, системата от споменатите жлези става неработеща. Резултатът е отслабена имунна система и намалена способност за борба с патогени. Инфекцията с кандида ще бъде още по-трудна за преодоляване, защото тялото ви няма да има енергия да побеждава тези дрожди. 

Прием на ви тамин C

Приемът на витамин С е отличен начин да поддържате функцията на надбъбречната жлеза и имунната система. Изследванията показват, че много от клетките на имунната система се нуждаят от редовно снабдяване с него, за да функционират правилно. Това е особено валидно за фагоцитите и Т-клетките, които играят основна роля в борбата с дрожди като кандида. Ниските нива на витамин С могат да доведат до намалена резистентност срещу определени патогени, докато редовната доза от качествена добавка на витамин С може да подобри някои аспекти на имунната система. Няколко проучвания показват, че витамин С работи най-добре, като се приема превантивно. Ежедневното приемане на витамин С е най-ефективно при тези, които са под физическо натоварване и заразени с инфекция.

Как да се предпазите 

Добре съставеният план за лечение на кандида има за цел да направи възможно най-бързо и лесно това. Прибързването с програмата срещу инфекцията не дава на тялото време да се адаптира към всеки етап, вие го поставяте под много по-голям стрес, отколкото е здравословен за успешното възстановяване. Прекаленото бързане може да ви изложи на тежка реакция. Това е неприятно състояние, което ще направи лечението ви от кандида много по-трудно. Можете да го избегнете, като следвате правилния план за възстановяване и да го забавите.

Първият начин да се избегне състоянието е да се уверите, че не правите твърде много и големи промени едновременно. Това е най-сигурният и най-лесен начин да се справите с кандида. Допускането на достатъчно време между всяка фаза на плана позволява на черния дроб да се приспособи и предотвратява отделянето на твърде много токсини едновременно. За да бъде още по-безопасно, приемайте някои добавки, подпомагащи черния дроб, преди и по време на лечението.  

Борис АЛЕКСАНДРОВ