Варна. Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – Варна започва засилени проверки в града във връзка с наближаващите празници Великден и Гергьовден. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна д-р Костадинка Маринова, директор на отдел „Контрол на храните” при дирекцията Варна. Отново ще се засили контрола върху най-често консумираните продукти по време на празника, сред които са яйцата, агнешкото месо и козунаците. Проверките започват от 15 април и ще продължат до 6 май. Д-р Маринова съобщи, че те ще обхванат обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене, търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, които се намират на територията на ОДБХ – Варна.
„При проверките по-голямо внимание ще се обърне на производството и търговията на традиционно предлаганите храни по време на Великденските празници. Това са агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци, както и на боята на яйца“, посочи д-р Маринова. По думите й инспекторите на регионалната дирекция ще следят и за съответствие на обектите с действащото законодателство, оборудването, правилното съхранение на суровини и храни, наличието на здравна маркировка и др. Според д-р Маринова, според законовите изисквания, обектите, които предлагат непакетирано месо, те трябва да предоставят на видно място информация за относно неговия произход. Тя добави, че през всички празнични дни до Гергьовден ще има дежурни инспектори, които ще извършват проверки по места в обектите. Ще има дежурни и на телефоните в областната дирекция.
При нередности сигнали може да се подават,както на интернет страницата на Областната дирекция по безопасност на храните, така и на регионалните и национални телефони на звеното. Д-р Маринова каза още, че дирекцията ще откликне на всеки получен сигнал и ще предприеме мерки, където е необходимо.
Бояна АТАНАСОВА