Учени от Великобритания, Китай и Русия откриха бактерии, които е хранят с петрол, в Марианската падина, съобщава БТА. За изследванията си експертите използвали подводница, с която събрали проби от микробни общности в падината, достигаща дълбочина 11 км. До там са осъществени едва няколко експедиции, като последната от тях е и първата, фокусирала вниманието върху микробите. 

"Знаем повече за Марс, отколкото за най-големите океански дълбини", заяви Сяохуа Чжан от университета за океански изследвания в Китай. 

Когато изследвали събрани по време на експедицията проби от микробни общности, учените открили нова група разграждащи въглеводородите бактерии. Сред източниците на въглеводороди са суровият петрол и природният газ.

"Въпросните видове микроорганизми обикновено консумират съставки, подобни на онези в петрола, и след това ги използват като гориво", поясни Джонатан Тоди от университета на Източна Англия. 

Специалистите били изненадани от изобилието от хранещи се с петрол бактерии в Марианската падина. Водни проби били взети както от морската повърхност, така и от седименти на дъното на падината.