Какво се случва, ако разлеете без да искате бензин върху каросерията на автомобила? Нищо хубаво. Бензинът е разтворител, който ще ерозира защитния слой на покритието и ще остане мазно петно.

 

 

А че бензинът е добър разтворител знаем не само от учебниците, но и от обикновените домашни ремонтни дейности. След боядисване например с блажна боя почистваме петна и четки с бензин, ако нямаме под ръка специален разтворител.   

Ако петното веднага се изтрие и се измие добре с вода, тогава няма да има следа. Но ако сте забравили петното, работата е лоша. 

Често бензин попада върху каросерията по време на зареждане с гориво. Ако това се случи, не се колебайте да попитате на бензиностанцията кофа с вода. И внимателно измийте петното. Не търкайте със суха кърпа, тъй като още повече увреждате боята.

Между другото, необходимо е да се измие не само петното пяна, но и вътрешността на капака на резервоара. Там винаги се натрупва мръсотия и бензин - виновниците за  ръждата. 

Ако петното не е било открито навреме и денят е отминал, тогава отидете в автомивката, веднага щом го видите. Помолете да промият калника с вода под налягане. Петното може да остане. Опитайте да го отстраните с препарат за отстраняване на битумни петна. Трябва да действате много внимателно. 

 

А вот если пятну уже два-три дня, то, увы, придется удалять его абразивным путем. Надо взять мягкую полироль, шлифовальную машинку и примерно час удалять пятно. Ну а если случай совсем запущенный и пятно никак не удаляется, придется красить все крыло, а это уже дорогостоящую процедура.

Ако пък петното е вече на два или три дни, тогава, уви, ще трябва да го отстраните по абразивен начин. Трябва да вземете мека полировъчна гъба и с машина за шлифоване да го премахнете за около час. Но ако петното е занемарено отдавна, то тогава се налага пребоядисване, а това вече е скъпа процедура./auto.blitz.bg