Президентът Доналд Тръмп подписа указ, с който САЩ признава израелския суверенитет над Голанските възвишения.

По-рано вицепрезидентът Майк Пенс съобщи, че Тръмп ще направи това на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Белия дом във Вашингтон. "Днес за пръв път от 52 години, с премиера Нетаняху до себе си, президентът на Съединените щати официално ще признае суверенитета на Израел върху Голанските възвишения", каза Пенс на годишната среща на влиятелното произраелско лоби в Съединените щати Американско-израелски комитет по обществени въпроси (AIPAC)

Той добави, че поредните ракетни атаки от ивицата Газа показват, че Хамас не е "партньор за мир", а е терористична организация. Вицепрезидентът на няколко пъти заклейми Иран като най-голямата заплаха за сигурността и мира в Близкия изток. Речта му предизвика аплодисментите на аудиторията на конференцията на AIPAC - водещото произраелско лоби в САЩ.

Пристигналият вчера във Вашингтон Нетаняху обяви днес, че ще съкрати тридневното си посещение заради ракетния обстрел от Газа. Той каза, че веднага след срещата с Тръмп в Белия дом ще отпътува за Израел заради кризата след тази "престъпна атака".

Изстреляна от "Хамас" ракета разруши жилищна сграда в земеделски район северно от град Кфар Саба, като бяха ранени няколко израелски граждани. Сирените за въздушна тревога разбудиха хората от сън към 5 часа сутринта, за да влязат в укритията. Последва силна експлозия.

Израел отнема от Сирия стратегическото плато по време на Шестдневната война през юни 1967 г. и го анексира през 1981 година. Израелският контрол над тази територия не е признат от международната общност.

Израелският министър на външните работи Израел Кац съобщи вчера, че президентът на САЩ ще подпише по време на срещата с Нетаняху указ за признаване на израелския суверенитет върху Голанските възвишения.

Миналата седмица Тръмп каза, че е време САЩ да признаят израелския суверенитет върху Голанските възвишения. Това негово изявление предизвика негативна реакция от много страни, припомнят агенциите. (БТА)