12 години. Толкова време ни остава преди температурата на планетата ни да се покачи с фаталните 1,5 градуса. Вече започваме да виждаме промените – циклони, пожари, наводнения и суши. Тежки зими и горещи лета. За да спрем края на началото, експертите казват, че трябва да направим радикални промени във всички нива на обществото.

"Всички ме питат дали това е възможно. - казва Андрю Симс, автор на книгата "Да отменим Апокалипсиса“ пред BBC. - А аз им казвам: "Ами...Правили сме го и преди.“

Поглеждайки назад в историята има хиляди примери как човечеството е постигало невъзможното, когато е вярвало, че това е изключително важно за развитието му. И го е правило в изключително кратки срокове.

Сега може и да приемаме жп линиите за даденост, но не така са стояли нещата във Великобритания през 18 век. Но по това време амбицията и скоростта на промяната били невероятни. Повече от 7000 километра жп линии са били положени в Обединеното кралство само за 7 години – 7 пъти колкото е цялата дължина на Острова.

През 1982 г. работниците подновили над 300 км от тях само за един уикенд. Започнали в събота и отворили линията отново в понеделник.

"Способни сме на невероятни неща, когато смятаме, че са наложителни“, обяснява Симс.

Огромната криза, в която изпадат Щатите през 30-те, принуждава президента Рузвелт да предприеме изключително крайни промени. Те възстановили състоянието на банките и върнали милиони хора на работа.

Започнало масово строителство, което приключило още през първите 100 дни на Рузвелт като президент.
21 милиарда долара били похарчени за 7 години. Много експерти твърдят, че сега са ни нужни подобни крайни промени, които да направят света по-чист и зелен. Но има едно притеснение – че правителствата днес няма да инвестират такива големи суми пари в спасяването на планетата. Въпреки че това не е невъзможно... След финансовата криза през 2007 година, повече от 400 милиарда паунда са напомпали икономиката на Великобритания и 3,7 трилиона тази на САЩ. 

Войната е опасна, но и променя обществото до неузнаваемост. По време на Втората световна британците се превръщат в изцяло нов народ – научават се да пестят, използват възможно най-малко ресурси, споделят това, което сами са отгледали, с другите. Тези, които оцеляват след края на войната са изключително здрави и амбицирани да възстановят напълно Великобритания.

"Избираме да отидем на Луната през това десетилетие, защото това начинание ще обедини най-доброто от енергията и уменията ни“ -  с тези думи Кенеди трансформира космическата програма на САЩ от научна фантастика в реалност. През 1969 година – седем години по-късно, Аполо 11 отлита към естествения ни спътник, а Армстронг прави първите си крачки на Луната.

Понякога цели, които на пръв поглед изглеждат недостижими, могат да бъдат постигнати за изключително кратко време. Помните ли изригването на вулкана в Исландия на 14 април 2010 година? Огромен облак скри Земята от Слънцето, причинявайки срив в авиацията по целия свят. Небето в Европа изведнъж затихна.

"Но спря ли това за кратко модерния живот? - пита Андрю Симс. - Не. Това, което се случи след това беше успокояващо. Показа ни колко лесно можем да се приспособим към промяната.“

Местните супермаркети започват да продават само родно производство, вместо плодове и зеленчуци, които  идват от другия край на света. Политиците обсъждаха важните теми на деня чрез видео разговори. Министър-председателят на Норвегия, който бе блокиран в Ню Йорк, управлява правителството си чрез таблет. Небето беше тихо, а модерният свят продължи да съществува.

Така че, можем ли да променим света за 12 години? Неоспоримо е, че това ще е огромно предизвикателство. 

До 2050 година трябва да сведем замърсяването с въглеродни емисии до нула. Експертите призовават да се купуват само сезонни храни, местно производство и само колкото е нужно, за да се сведе до минимум изхвърлянето на хранителни продукти. Старите си коли трябва да заменим с електрически, а за пътешествията си в чужбина вместо самолети да използваме влакове или автобуси. Домовете ни трябва да са добре изолирани, за да не хабим допълнително енергия за отопление, а вместо да пътуваме за бизнес конференция на другия край на света, ще е добре да я проведем от дома си чрез видео разговор. Компаниите от своя страна трябва да са сигурни, че продуктите им са с ниски или нулеви нива на въглеродни емисии.

Всичко това ще коства 2,4 трилиона долара и много общи усилия. Но човечеството се е справяло и преди, защо да не успее и сега?