Лондон. Премиерът Тереза Мей се сблъсква с нови въпроси относно това дали тя може да остане на длъжност достатъчно дълго, за да види как Брекзит навлиза в още една критична седмица от трудни решения за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, пише авторитетният американски вестник The Wall Street Journal.
Премиерът се сблъсква с нарастващо недоволство сред колегите си от Консервативната партия за това как се справя с Брекзит след срещата с лидерите на ЕС през миналата седмица, които се съгласиха да отложат оттеглянето на Обединеното кралство поне до 12 април.
Проевропейските консерватори са описали молбата на премиера за отлагане като национално унижение, а спекулациите в неделните вестници твърдят, че нейният кабинет е на ръба да я принуди да напусне длъжността, въпреки че не могат да се споразумеят кой ще я замести.
Но отстраняването на Мей е сложно и тя се е борила и срещу предишни опити да я свалят. Ако тя напусне поста си, нейният наследник ще се изправи пред същото предизвикателство да ръководи разделена партия, без необходимото парламентарното мнозинство, за да наложи визията си за Брекзит, което означава, че несигурността, която обгръща бъдещето на Великобритания, ще продължи.
"Промяната на играчите не решава проблема", заяви финансовият министър Филип Хамънд в неделя в интервю за Sky News, в което той отрече да е част от заговор за свалянето на Мей и да постави Девид Лидингтън, нейния де-факто заместник на нейното място.
„Промяната начело на правителството не би решила проблема. Проблемът е, че ние като нация трябва да решим как да осигурим Брекзит "
Проевропейските министри са планирали в продължение на месеци ситуация, в която Мей може да се оттегли. Идеята Лидингтън да поеме ролята на служебен премиер, а Мей да остане лидер на Консервативната партия, се обсъжда от месеци, според едно лице, запознато с плана.
Въпреки това евроскептиците се притесняват, че Лидингтън ще прокара Брекзит, който все още ще държи Великобритания тясно свързана с ЕС. Те биха предпочели да видят някой, който активно подкрепя кампанията за Брекзит, да заеме нейното място. Някои вестници предложиха министърът на околната среда Майкъл Гоув, който се бореше за Брекзит и който подкрепи сделката на Мей.
Говорителят на Даунинг стрийт отказа да коментира слуховете за смяната в неделя, но кабинетът на премиера вече отхвърли предложението, че тя би могла да оттегли.
Борбата се води преди нова ключова седмица, в която депутатите ще се опитат да разрешат проблема с Брекзит. Депутатите от основните партии се обединиха заедно с надеждата да поемат процеса на Брекзит в свои ръце.
парламентът два пъти категорично отхвърли на споразумението за оттегляне от ЕС на Тереза Мей. В понеделник вечер те ще гласуват по план за провеждане на поредица от „индикативни“ гласувания за икономически и политически връзки с ЕС, които те твърдят, че ще очертаят контурите на една нова сделка, с която Камарата на общините би могла да се съгласи.
Правителството съобщи в неделя, че няма да се откаже от плана на Мей. Министърът за Брекзит Стивън Баркли каза пред ВВС, че индикативният процес на гласуване не е обвързващ за правителството, а споразумението за оттегляне на Мей е "единственото на масата", което предполага, че е вероятно да се проведе трето гласуване на вече двукратно отхвърленото предложение.
Сред алтернативите, които депутатите ще обсъдят, е нов референдум, този път да се реши дали да се приеме споразумението или да страната да остане в ЕС. Според организаторите един милион души в събота в Лондон настояха за нов референдум. Междувременно в петиция на уебсайта на Камарата на общините, призоваваща Великобритания да не продължава с Брекзит, в неделя бяха събрани над 5 милиона подписа.
Остават сериозни съмнения относно това дали Парламентът ще промени мнението си на трето гласуване. Демократичната юнионистка партия, малка северноирландска партия, от която зависи правителствената коалиция, заяви, че продължава да се противопоставя на плана с опасенията, че ще отслаби връзките между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.
Един от възможните пътища за Тереза Мей да увеличи подкрепата си за сделката , която няколко консервативни законодатели са й казали насаме, че може да успее да постигне съгласието, ако се ангажира да се оттегли и да напусне следващия етап от преговорите с ЕС - за търговските връзки на блока със страната.
Ако няма ясен план да извади Великобритания от ЕС в рамките на няколко седмици, лидерите на консервативната партия вероятно ще се опитат да я отстранят, според източник от партията й.

Превод и редакция: Юлиян Марков