Варна. Важно условие за щастието на хората е хигиената на социалните контакти. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна психологът Пламена Иванова. Тя обясни, че до голяма степен човешкото щастие зависи от това дали човек е физически, психически и емоционално стабилен. Точно поради тези причини според нея е много важен приятелският кръг. „Какви хора са приятелите ни – дали са такива хора, които помагат, подкрепят, защитават, съдействат, или са такива, които ограбват човек. Затова е много важно с какви хора се събираме“, посочи Пламена Иванова. Психологът изрази своето наблюдение, че много от пациентите й също така правят прекомерно много и големи компромиси със собствените си желания, което неизменно води до лично разочарование.
„За да са щастливи хората, е важно да казват какво искат и какви са техните желания, защото много хора правят изключително много компромиси със себе си и със своите разбирания с цел да се харесват на другите, за да бъдат приети, но всъщност по този начин те губят себе си като личност“, заяви психологът. По думите на Пламена Иванова ключът към щастието е човек да има любов в живота си, независимо под каква форма е тя. Според нея това може да бъде любовта между майка и дете, партньор, приятел, колега и др. Психологът отбеляза, че друга „съставка от рецептата на щастието“ е личното хоби. Тя посъветва всички да открият поне 5 неща, които им доставят удоволствие, като даде пример със събирането на марки и картички, спорта, фотографията, четенето на книги и др.
Тя посочи, че практикуването на някакво хоби води до чувство на удовлетворение у дадения човек. „Също така е важна връзката с природата и с животните. Доказано е, че хората, които имат по-добра връзка с природата и с животните, са много по-щастливи от другите, при които тази връзка е прекъсната“, каза още Пламена Иванова.
Бояна АТАНАСОВА