Общинските съветници в Бойчиновци отхвърлиха предложението на кметската администрация за обновяване оборудването на социалния патронаж и осигуряване на патронажна грижа за възрастни хора.

Против кандидатстването с двата проекта са гласували шестима от съветниците,  един се е „въздържал”, а  един не е участвал във вота.

„Нямам обяснение защо проектите не бяха подкрепени. Смятам, че община Бойчиновци има необходимост от тях. Тук живеят бедни възрастни хора, които разчитат на патронажа”, каза кметът Светлин Сретениев.

Администрацията е внесла за гласуване предложение за модернизиране на кухненското оборудване и обзавеждане на домашния социален патронаж. Кандидатстването е пред фонд „Социална закрила” към Министерство на труда и социалната политика. Местната управа трябва да осигури съфинансиране от 3 000 лева за реализацията на проекта. Тя се задължава и да не променя  функцията, предназначението и собствеността на новата техника за срок от три години. Другото предложение  по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” е за патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания. Идеята е да бъдат предоставени за година  услуги в домашна среда на нуждаещите се. При  реализацията Бойчиновци трябваше да си партнира с Георги Дамяново.

Кметът Светлин Сретениев е изумен от реакцията на съветниците.

„Кандидатствахме сега, защото бе удължен срокът. Заместник-кметът Николай Илиев обясни подробно на предишно заседание, същността на проектите. Тогава несъгласие не бе изразено. И сега нямам обяснение, защо не бяха подкрепени.  Социалният патронаж е изключително необходим за хората от общината. Модернизацията само би подобрила качеството на услугите. И съфинансирането от 3 000 лева не е проблем. Общината осигурява по около 4 000 лева за провеждането, примерно на автокроса в Мадан и мотокроса в Лехчево”, каза Светлин Сретениев.

Предложенията са подкрепени от четирима съветници от ГЕРБ и един от „Бъдеще за Бойчиновци”. Против са били трима парламентаристи от Народен съюз, по  един от РЗС и ГЕРБ, въздържал се е още един представител на ГЕРБ. В гласуването не е участвал съветник от РЗС.