София. България е врата за Саудитска Арабия към Европа. Това заяви посланикът на България в Саудитска Арабия Димитър Абаджиев в интервю на Илиана Беновска, излъчено в предаването „Беновска пита” по „Канал 3” и „Радио К2” на 24 март 2019 г.:
Илиана Беновска: Намираме се в Саудитска Арабия в първото посолство на България в Рияд и сега ще разговаряме с първия посланик на България в Саудитска Арабия Димитър Абаджиев за първите негови 14 дни, за първия икономически форум и другите първи инициативи. Добър ден, г-н Абаджиев!
Димитър Абаджиев: Добър ден, добре дошли в Рияд!
Илиана Беновска: Как се чувствате като строител на първото посолство в Рияд?
Димитър Абаджиев: Няма да скрия, че наистина е емоция това да знаеш, че си първият български посланик в на практика най-ключовата държава в Близкия изток. Чувството е особено, но в същото време съпроводено с много работа и отговорност.
Илиана Беновска: Казах „строител“, защото създадохте от нулата посолството в прекия и преносния смисъл на думата – и сграда, и неговата дейност, и влиянието!
Димитър Абаджиев: Да, така е, всъщност тук започваме от нулата. България трябваше да има присъствие много отдавна, но сега започваме в един много динамичен момент и решаващ за самата Саудитска Арабия. Слава Богу, вече имаме сграда на посолството, под наем разбира се. Тук бяха дошли преди мен консулът и търговското аташе, които свършиха невероятно много работа за това да сме тук днес!
Илиана Беновска: Нека да отбележа, че току що приключи днес първият икономически форум, който Вие успяхте точно за 14 дни да организирате.
Димитър Абаджиев: Наистина беше голямо предизвикателство, днес приключи форумът и много приятно бяхме изненадани, въпреки че не очаквахме, положихме огромни усилия, от присъствието на бизнеса. От страна на Саудитска Арабия присъстваха над 30 компании, дори допълнително представители на бизнеса, на различни търговски организации на Саудитска Арабия и то не случайни фирми, включително присъства и една американска, „Джонс дей“, адвокатска кантора, която обслужва най-големите компании тук в Саудитска Арабия, което е признак първо за това, че сме успели да си свършим работата и второ, че има интерес към България и към българския бизнес. Но нека да не забравяме и посещението на премиера преди година и половина тук ...
Илиана Беновска: „Танцът със сабите“!
Димитър Абаджиев: „Танцът със сабите“ не само, подхода и добрите му взаимоотношения с престолонаследника, което наистина даде един много добър сигнал и дава допълнителна енергия на всичко това, което се случва.
Илиана Беновска: Министърът на икономиката Емил Караниколов беше главно действащо лице, освен Вас, на този икономически форум Саудитскоарабско-български, може ли в кратко резюме да кажете, разбра се, че трябва да се инвестира и от арабска страна в България, и от българска страна в Саудитска Арабия. Кои приоритети очертаха днес на този форум арабската страна?
Димитър Абаджиев: Аз да благодаря всъщност на министър Караниколов за това, че дойде тук, че доведе такава делегация и от страна на държавата, и от страна на бизнеса. Много тежка програма беше и напрежението и при него беше огромно, но това на нас оттук нататък много ще ни помогне за това наистина на най-високо ниво да продължим развитието на тези отношения.
Илиана Беновска: Къде реално да се сближим икономически и бизнес със Саудитска Арабия, все пак ние сме малка държава?
Димитър Абаджиев: Това ще ни бъде основният приоритет, като посолство, икономическите отношения. Аз ще цитирам заместник-министърът на отбраната, който срещнахме вчера, който каза – „България е по-различна страна от другите страни членки на ЕС. Тя е входната врата към ЕС, в същото време близък народ. Имаме много древна история, усещаме ви като по-различни и ние искаме да работим с вас“. Така че България наистина може да бъде по-различна и може да даде много добри възможности да бъде входната врата за бизнеса, за инвестиционни проекти от страна на Саудитска Арабия, особено в Югоизточна Европа.
Илиана Беновска: Но пък министърът на икономиката заяви това, което не за първи път чуваме от представители на арабски държави, като в Абу Даби, така и в Дубай: „Ние не сме касичка, ние трябва“, каза той, „трябва да намерим пресечните точки между икономиките на България и Саудитска Арабия“, къде?
Димитър Абаджиев: Така е, затова и посланието на министър Караниколов, според мен, беше много силно, когато той казваше, че „България не идва за пари, защото ние пари и като държава, и като страна член на ЕС имаме, но ние търсим дългосрочно партньорство“. Тогава, наистина, идват големите инвестиции, когато гледаш партньорската страна като партньор, а Саудитска Арабия наистина може да бъде такъв. Когато има партньорство вече идват и големите проекти и се надявам точно това да се случи, ако имаме правилния подход. Потенциалът особено в областта на земеделието и туризма на България е огромен. Знаете, че те имат много мащабни планове, визията 2030 е свързана с много проекти. Вчера всъщност престолонаследникът обяви три големи проекта тук около Рияд – за оземляване, за подобряване на околната среда. България има огромни възможности в областта на специалистите, на инженеринга, български специалисти и компании могат да участват в такива проекти. Така че двустранен е интересът.
Илиана Беновска: Остава, сега, министър Караниколов, който ще бъде в студиото, пък, да каже къде българската икономика ще е най-привлекателна за Саудитска Арабия, но нека да оставим това на него. Кажете, какви още други неща…- тук, зад гърба Ви, отзад, виждаме първата награда по канадска борба и за лява ръка, и за дясна ръка на българин. Това стана на седмия или осмия ден откакто Вие бяхте тук.
Димитър Абаджиев: Да, така е, имаше участие в така наречения „Фестивал на камилите“, който се провежда всяка година, но тази година в рамките на този фестивал имаше съпътстващи мероприятия, като фолклорен фестивал и състезание по канадска борба. И българин стана наистина шампион и на лява, и на дясна ръка и спечели два златни медала, а пък нашият фолклорен ансамбъл „Шарена гайда“ се представи също
Илиана Беновска: Вие имате достатъчно дипломатически опит, бяхте посланик в Словения, бяхте представител на България и в проекта „Набуко“, това също е дипломация и много други неща, сега да не ги изреждам. Но, как виждате мисията си в Саудитска Арабия, кои са първите стъпки, които ще направите сега, след като вече връчихте акредитивните си писма на краля?
Димитър Абаджиев: Отново ще повторя, приоритет ще бъдат икономическите отношения, как да се отворят повече възможности за български компании да стъпят тук на пазара в Саудитска Арабия, защото стъпвайки тук те ще имат много големи възможности в целия регион. Също така привличане на инвестиции от саудитски компании. Сега имахме срещи с г-н Ал Омаян, който е изпълнителен директор на публичния инвестиционен фонд, най-големия фонд на Саудитска Арабия, насочен към чужди инвестиции, към инвестиране навън. България може да предложи много добри възможности, особено в областта на туризма, особено и в областта на земеделието. Така че това са ни приоритетите, това ще бъде моят фокус. Разбира се политическите отношения не са без значение, но там нямаме отворени теми. Слава Богу, мисля, че нещата на този етап ще бъдат по-лесни, затова ще положим повече усилия към икономиката и възможностите за българските компании тук.
Илиана Беновска: Не трябваше да споменавате думата политика, изкушавате ме да Ви попитам като политик с много дълъг опит в съвременната история, тръгнал от СДС, една от новините в България е, че може би в листата на ГЕРБ и може би в коалиция с ГЕРБ СДС ще се яви на евроизборите, което пък предизвика веднага реакции от страна на другите десни партии, които са членове на ЕНП. Това е в отговор на призива на председателя на ЕНП Жозеф Дол всички десни да се обединят. Какъв е коментарът Ви?
Димитър Абаджиев: Първо искам да Ви благодаря, че дойдохте тук и Вие и положихте това усилие да отразите това събитие, защото това също не е лесно за една медия, за жена, защото тук нещата са, все още, по-различни от другия свят, но реформите виждате, че са големи в това отношение и е много интересно. По отношение на Вашия въпрос, наистина, аз няма как да правя партийни коментари, защото това ...
Илиана Беновска: Аналитични!
Димитър Абаджиев: Разбира се, аз като човек, който е бил в парламента в политиката, представител на десни политически проекти и в сърцето си ще остана такъв. Ще се радвам да има повече представители на дясно-центристките политически партии, затова приветствам всякакви форми на обединение и мисля, че ГЕРБ и СДС, въобще формат в рамките на ЕНП е само положително и мисля, че въобще отрицанието е нещо, което вреди на всеки. Нека да започнем да гледаме по-положително на нещата, да минимализираме отрицателните чувства и коментари е по-добре за всеки.
Илиана Беновска: Последен въпрос, тук е специфичен климатът ,- ще започнат горещини, дъждовни периоди и суша, кога ще очаквате министър-председателят Борисов да дойде да открие официално посолството?
Димитър Абаджиев: Ще бъде много важно и, наистина, ще очакваме министър-председателя Борисов, а и министъра на външните работи г-жа Захариева да бъдат тук. Ще се съобразим с тяхната програма, защото за първи път България има посолство в Саудитска Арабия и това трябва да бъде отбелязано подобаващо. Предполагам, че това ще се съчетае с негова визита и подписване наистина на конкретни проекти. Надяваме се това да стане преди религиозните празници тук, които са през май. Ако не, ще трябва да гледаме по-нататък, през месец юни може би, но всичко това е въпрос на координация.
Илиана Беновска: Благодаря Ви още веднъж за това интервю, желая Ви успех и поздравления за първия икономически форум.
Димитър Абаджиев: Благодаря Ви и аз още веднъж!