Пчелите са изумително интелигентни същества, формиращи незаменим сегмент от екосистемата на планетата. Ново проучване гласи, че те могат и да ни съдействат в изучаването на замърсяването. Екип от Университета в Британска Колумбия откри иновативен начин да анализира нивото на замърсяване в градски среди. Ключът към прецизната проверка е съставът на меда.

Учените анализираха мед, събран от градски кошери във Ванкувър. Те откриха, че в него се съдържат малки стойности на оловни изотопи. Те могат да послужат като „отпечатък“ за идентифицирането на източника на олово. Неговата концентрация силно зависи от положението на кошера – дали е близо транспортни пътища или индустриални зони.

Доминик Уейс, главен автор на научната работа, сподели:

„Инструментите в PCIGR (Центъра за изотопно и геотермално проучване към университета) са много чувствителни и различават елементите с точност едно към милиард. Това е еквивалентно на една капка вода, сравнена с олимпийски басейн.“

Според Кейт Смит от екипа, градът Ванкувър се отличава с изключително чиста среда и затова концентрацията на оловни изотопи е малка. Изключение правят районите около градското пристанище. Учените откриха, че в тези региони замърсяването в меда включва предимно аерозоли, руди и горива от големи азиатски градове. Това се обяснява с пристигането на твърде много товарни кораби от Азия в града. Изследвани са и други селища в Канада.

Университетът в Британска Колумбия си партнира с асоциацията „Кошери за човечеството“. Тя подтиква гражданите да започнат с градско отглеждане на пчели и мед и призовава и учените в другите градове да опитат същия метод.