Готов е графикът за прием в първи клас за следващата учебна година в общинските училища на Пловдив. Първото класиране ще бъде проведено на 5 юни, а свободните места за него ще бъдат публикувани в електронната система на училищата до 15 април. Предвижда се след тази дата да започне подаването онлайн в електронната система на заявления за участие в първото класиране. Моментът на подаване на заявлението няма да има никаква тежест при класиранията. Важно е да бъде спазен само крайният срок, уверяват от администрацията.

Подаването на заявления за участие в класиранията ще става онлайн в електронната система. За първото класиране родителите следва да подадат заявления до 3 юни. Ако нямат достъп до интернет или ако се затрудняват с въвеждането на заявлението, могат да го подадат и на хартиен носител до 31 май в училището, което им е първо желание. Двата варианта са равностойни, но при подаването на заявления по интернет родителите ще имат достъп до повече информация и възможността за промяна в желанията ще е по-лесна. Много важно изискване е подаването само на едно заявление, защото системата няма да позволи въвеждане на второ заявление за едно дете. 

Предвидени са още две класирания - на 19 юни и на 2 юли. След третото класиране родителите на незаписаните деца ще подават заявления там, където има останали свободни места. 

Новите правила за 2019 година са приети от Общинския съвет и в момента тече законоустановеният срок за влизането в сила на предвидените промени.