Сitroen пусна и на българския пазар иновативните си очила срещу прилошаване - Seetroen, които имах шанса да изпробвам лично по време на последния тест на най-новия кросоувър на френската компания в Мароко.

Принципът, на който функционират очилата, е прост. Те съдържат цветна течност, благодарение на която се пресъздава линията на хоризонта и се разрешава конфликтът с вестибуларния апарат. Seetroen трябва да се поставят веднага след като ни прилошее, а след десетина минути, когато очилата започнат да действат, може да бъдат свалени.

Очилата Seetroen използват технологията Boarding Ring. Парамедицинската разработка е патентована и тествана, и дава резултат в 95% от случаите.

Четири ринга, два разположени пред очите и два встрани, са пълни с движеща се течност, благодарение на която се пресъздава линията на хоризонта. За дизайна на очилата марката се доверява на 5.5 - дизайн студио, базирано в Париж, което успешно успява да предаде свежия, прост и ергономичен стил, характерен за марката. Резултатът е чифт очила, които изглеждат високотехнологични и са изработени от мек и приятен на допир материал.

Очилата са подходящи за употреба от възрастни и деца над 10 години (когато вътрешното ухо е напълно развито). Очилата може да се носят върху диоптрични рамки.

В чест на 100-годишнината на марката на салона в Женева Citroen представи футуристично електрическо превозно средство, наречено Ami One Concept. Возилото, което е дълго едва 2,5 метра и с форма на куб, е специално разработено с идеята да предложи безпроблемна градска мобилност, като за управлението й не се изисква шофьорска книжка.

Toвa е двyмecтeн eлeктpoмoбил, тежащ 425 кг. Paзмepитe и тeжестта ca тaкивa, чe в пoвeчeтo eвpoпeйcки cтpaни зa нeгoвoтo yпpaвлeниe ще може да се кара от 14-16-годишни.

Максималната скорост на движение на концептуалната разработка е 45 км/ч, а автономността му е 100 километра. Презареждането на интегрираната в пода литиево-йонна батерия може да бъде осъществено за около 2 часа. Citroen Ami One Concept издава специфичен звук, с който ще информира за присъствието си пешеходците. Отключването на вратата става със сканиране на уникален код на смартфона, като в предната част има 5-инчов сензорен дисплей, Bluetooth високоговорител и порт за зареждане на мобилни устройства.

На потребителя се предлага изцяло нов подход за ползване на продукта от 5 минути до 5 години, който включва споделено използване, наем или покупка. Това става посредством мобилно приложение, което дава достъп до широка гама услуги и улеснява всяко пътуване.

Необичайната двуместна електрическа кола също така може бързо да се превърне и в кабриолет, защото покривът е направен от специална сгъваема тъкан.

През 2018 г. Citroen се нарежда на второ място по продажби в Европа на къмпинг автомобили. На щанда в Женева французите показаха приключенския модел SpaceTourer The Citroenist Concept, който е посветен на мобилността и предлага възможности за бягство в дивата природа със семейството или в компанията на приятели.

На борда на уникалния ван могат да спят двама души, побира се едно колело и на разположение има свързан онборд офис.

Автомобилът е разработен в партньорство с Martone Cycling и се предлага с лимитирана серия велосипеди със същите бели, червени и черни цветове като микробуса. Колелата са направени от стомана и алуминиева сплав и тежат само 12 кг.