Първите парламентарни избори в Тайланд след държавния преврат от 2104 г. завършиха. Изборните бюра затвориха, а предварителните резултати се очакват тази вечер, съобщи националната избирателна комисия, цитирана от Франс прес.

Според екзитпол, цитиран от Ройтерс, най-много места - 163 - печели опозиционната партия "За тайландците" (Пуеа Тай) на живеещия в изгнание бивш премиер Таксин Шинаватра, а втора с 96 места се нарежда партия "Паланг Прачарат", учредена миналата година от поддръжници на настоящия премиер и водач на хунтата генерал Прают Чан-оча.

Ако резултатите потвърдят тези прогнозни данни, партия "За тайландците" няма да разполага с достатъчно гласове да състави мажоритарно правителство в "демократичен фронт" с други партии, както се надяваше, предава БТА.

Формацията "Паланг Прачарат", която иска ген. Прают Чан-оча да стане премиер, също ще се нуждае от коалиционни партньори, но ще е в по-добри позиции благодарение на създадените от хунтата изборни правила, който са в нейна полза.

Допитването на изхода на изборните бюра е осъществено от тайландския изследователски център "Супер Пол" и беше излъчено от телевизия "Тай Пи Би Ес" непосредствено след края на гласуването.