"Застанете до нас, това правителство пада" и "Долу диктаторът". Това скандираха хиляди граждани на Черна гора, които се събраха на протест в столицата Подгорица. За шести път те поискаха оставките на правителството и президента на страната, предаде БГНЕС.

Протестиращите поискаха и освобождаване на „заробените“ институции. Тяхното желание е държавният глава Мило Джуканович, премиера Душко Маркович, ръководителите на съдебната власт, включително прокуратурата и шефовете на радио и телевизия Черна гора да напуснат постовете си.

Протестът премина мирно и без инциденти, а организаторите призоваха гражданите и на 30 март "без страх" да излязат на демонстрация. Един от организаторите на митинга, Славиша Грубиша, заяви, че е необходимо обединение на опозицията и тясно сътрудничество. „Дели ни една малка крачка от целта, синдикатите са с нас. Това е протест на всички граждани и всички са добре дошли“, подчерта той.

 

Демонстрациите, определени като най-масовите граждански протести в Черна гора, започнаха след разкриването на аферата „Плик“. Главна роля за това има Душко Кнежевич, бизнесмен, близък до правителството, който избяга в Лондон преди разследването от страна на черногорската прокуратура. Той публикува кадри, показващи най-близкия сътрудник на Джуканович и бивш кмет на Подгорица Славолюб Стиепович преди изборите през 2016 г., който взима плик с 97 000 евро подкуп. След този случай в страната избухнаха масови протести, а цифрата "97 000" се превърна в официалното име на група граждани, които започнаха улични протести под мотото "Съпротивлявайте се".

 

Заради обществения натиск прокуратурата извика Стиепович на разпит едва седем дни след разкриването на случая и му повдигна обвинения в пране на пари 20 дни по-късно. Междувременно Кнежевич обяви, че на всички избори е финансирал Демократическата партия на социалистите на Джуканович. А това е строго забранено. Бизнесменът обвини държавния глава и в редица други машинации. Джуканович отхвърли обвиненията, твърдейки, че Кнежевич му е отмъщавал, защото отказал да го защити от разследването на прокуратурата.