С откриване на мотосезона във Варна от Североизточното мото общество подемат кампания за обезопасяване на движението в града и пътищата в областта. Те искат уплътняване на крайпътните мантинели в долната им част.

Това съобщи Димитър Лазаров-Джако от Мотоклуб „Диви деца“, цитиран от Радио Фокус-Варна. Кампанията ще е съвместна с градската управа и с органите на реда. „Провеждаме срещи, обсъждаме и търсим начини да обезопасим малко повече движението.

Както знаем, има и призив към България за това от Европейския съюз, защото сме на първо място по жертви на пътя и птп. Нашата цел, като начало, е да обезопасим тези заграждения на пътя и да се погрижим да се почистват пътните настилки от запрашаване“, обясни още представителят на мотоклуб „Диви деца“ във Варна.

Той допълни, че целта е мантинелите да са подсигурени и да са покрити до земята. „В България в момента, както знаем всички, мантинелите са обезопасени само в горната част. Отдолу има пролука, в която при най-малкото падане, се получават много по-сериозни наранявания, отколкото при един сблъсък“, обясни още Джако.

Според него, така ще може да се предотвратят и неволни инциденти от преминаващи животни, които се промушват отдолу и създават условия за катастрофи с тежки последици.