Отдавна е мит всеобщото мнение, че хората, които употребяват наркотици са крайно нещастни или имат някакъв проблем. Според специалистите в "Превантивно-информационен център по зависимости” – Стара Загора, първичната употреба на наркотични вещества е мода.

Масово в старозагорските училища се наблюдава сериозна употреба на марихуана, наргилета, амфетамини и метаамфетамини. Децата се подлъгват по това да не са отхвърлени и за да бъдат “модерни” опитват предложеното. За жалост, много от тях развиват зависимост, а възрастовата граница за първична употреба на психоактивни вещества вече е спаднала на 11-12 -годишна възраст, сподели Радост Овагимян, ръководител центъра.

За да предпазят децата на Стара Загора, специалистите от центъра провеждат универсална превенция с ралични интерактивни обучения за ученици, чрез които ги информират за вредите от всички видове наркотични вещества и тънката граница от това да опиташ и да бъдеш зависим.
Dariknews.bg

От следващата учебна година започват две програми с надграждане. Това означава, че пред един клас няма да бъде изнесена една превантивна лекция, а няколко теми в различни години, като така ще се следи развитието на децата, а те от своя страна ще познават лекторите и ще им имат повече доверие.


Полезна инициатива е и лятното училище, което за първи път в България се проведе миналата година в с. Ягода и ще продължи да се провежда и в бъдеще. То е предназначено за родители и техните деца, които са в сериозен риск от развиване на зависимост. Целта на лятното училище е семействата да се научат да се изслушват и да се доверяват отново един на друг, защото решението на това децата да не изпадат в риск е в това да се подобрят комуникативните връзки. Лятното училище е събрало хора със сходна история и проблеми, а след приключването му семействата са основали група за взаимопомощ и справяне със семейните проблеми и продължават да поддържат връзка и до днес. Други групи за взаимопомощ са тези на анонимните алкохолици, на анонимните наркозависими и на аланом – за тези, които съжителстват със зависими.

Със собствени инициативи се гордеят доброволците в “Превантивно-информационен център по зависимости”. Те са ученици от различни училища, които имат желание да променят определен тип рисково поведение и да правят добро.

Радост Овагинян напомня, че всички, които събират капачки, но не знаят къде да ги занесат, могат да го направят на място в Превантивно-информационния център. Дарени там, капачките ще помогнат за закупването на кувьози.