Американският оператор AT&T е обвиняван, че поставя етикета 5G върху това, което всъщност е все още 4G LTE мрежа, и сега изглежда, че има някои доказателства в подкрепа на тази теория. Според проучване, проведено от OpenSignal, така наречената 5G E мрежа на AT&T предлага сходни скорости с LTE и всъщност е малко по-бавна от подобрените 4G услуги от Verizon и T-Mobile.

AT&T обещава в своите маркетингови материали, че услугата 5G E е „първа стъпка по пътя към 5G“ и може да предложи „до 2 пъти по-бърза от стандартната LTE“. Въпреки това, тестовете за скорост от OpenSignal изглежда показват, че това не е така. Компанията е събрала данни от 5G E телефони на AT&T, работещи на наскоро внедрената 5G E мрежа, и ги е сравнила с тези от потребители на смартфони, които получават стандартни 4G LTE услуги от други оператори. Въпреки че установи, че AT&T осигурява стабилни скорости при средната скорост на изтегляне от 28.8Mbps, операторът не предлага забележима разлика в сравнение с повечето LTE мрежи. T-Mobile постига скорост на изтегляне от 29.4Mbps, докато потребителите на Verizon ползват средно 29.9Mbps.

В изявление, AT&T твърди, че проучването на OpenSignal е неточно.

„Бележката на OpenSignal разкрива, че тяхната методология е погрешна“, заявява говорител на AT&T. „Данните от тестовете за скоростта имат за цел да покажат „реалното 5G Evolution изживяване“, без да проверят дали устройствата са били тествани в 5G Evolution зона на покритие, както е показано от индикатора. Така те не представят точно потребителското изживяване на 5G Evolution.“

AT&T се включи с много фанфари с 5G E рекламите си въпреки критиките. Компанията е въвела 5G E индикатор за смартфони в своята мрежа и предлага досега псевдо-5G услугата в повече от 100 локации. Конкурентните оператори разкритикуваха компанията за услугата ѝ, а Sprint стигна до там, че да съди AT&T за брандирането на 5G достъпа.