Пловдив. Пореден протест „Да спасим парка зад Санкт Петербург” ще се проведе в Пловдив. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Пловдив от Инициативния комитет на протестиращите граждани в квартал Кършияка. Протестът е от 17.00 часа в парка. Хората са организирали подписка и онлайн петиция, в която са се подписали вече над 2500 души. Хора от всички квартали на Пловдив подкрепят протестиращите в борбата им за запазване на зелената площ. Към инициативния комитет на протестиращите има Експертен съвет от специалисти, които консултират всяка тяхна стъпка до успешна развръзка на казуса с парка. Протестиращите очакват парка да бъде откупен отново от община Пловдив и да не се застроява. Общината вече възложи оценка на имота на трима лицензирани оценители. Това бе поискано и от настоящия собственик Байрям Солак, който заяви готовността си да го продаде, въпреки, че отказа да се яви на тристранната среща с протестиращите в четвъртък, но изпрати исканията си да бъде премахнат електрозахранващ кабел, който минава през имота му, както и бункерите, които реално са в имота му, но все още няма информация за тяхната собственост. Кметът на Пловдив Иван Тотев предупреди, че няма да позволи да се извиват ръцете на общината и да се искат непосилни суми за имота.
Хората от квартала си искат парка и няма да отстъпят, като се заканват протестите им да преминат в гражданско неподчинение.
До протестите се стигна, след като в парка поголовно бяха изсечени 64 здрави дървета, при разрешение за санитарна сеч само на 9 от тях. След 3-4 дни жителите на квартала демонстративно засадиха нови 40 фиданки на мястото на изсечените. На по-късен етап паркът бе изчистен от хората, а след това общината смени и осветлението.
В момента в парка редовно дежури будното гражданско общество, за да не се пристъпи към ново изсичане на останалите дървета и търпеливо все още чака прокуратурата да се сезира за незаконната сеч.
Цветана ТОНЧЕВА