Лондон. В събота стотици хиляди протестиращи се изсипаха на шествие в Централен Лондон. Те настояваха за окончателно последно гласуване за сделката по излизането на Великобритания от Европейския съюз, пише барометърът на общественото мнение в Обединеното кралство The Times и в неделното си издание пояснява, че опонентите на подобни публични прояви са обявили случващото се за „антидемократично“.
Улиците в центъра на Лондон бяха затворени и само няколко линии на метрото останаха да работят, след като депутати от целия политически спектър се присъединиха към недоволстващите лондончани и активистите на движението „Гласът на народа“.
“В обществото цари огромно безпокойство и объркване. Хората от всички възрасти, от всички части на страната изгубиха всякакви ориентири във всички посоки на живота.“, написал в Туитър лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл.
В първия протестен марш през октомври 2018-та се включиха 700 000 души. За тазгодишния се очаква участниците да достигнат един милион.
Пак в неделото си издание The Times информира, че расте натискът върху Тереза Мей да се раздели с премиерския пост посред хаоса около Брекзит. Подкрепата за нея намалява все повече, особено след унижението, което преживя в Брюксел. Съветват я да определи датата, на която да подаде оставката си като министър-председател на Великобритания и да се оттегли от председателския пост на Консервативната партия.
Положението е станало съвсем ясно късно в събота вечерта, след като подкрепата на самия кабинет за нея е намаляло чувствително, а малкият партньор в управлението, Демократичната юнионистка партия, обяви, че повече не й вярва.
Висши фигури от Даунинг Стрийт 10 са потвърдили, че се обсъжда наистина кога ще е най-подходящо Мей да подаде оставка. Източник от правителството е съобщил на The Times, че дори и според най-близките й съветници и сътрудници тя трябва да извърши този акт и че той е неминуем. По думите им „нещата вървят в тази посока“.
Вчера фактическият заместник на Мей Дейвид Лидингтън е разговарял с опозиционните лидери да се гласуват алтернативи на нейния проект за сделката „Брекзит“. Това е знак, че именно той „държи нещата под свой контрол“. Това е вбесило привържениците на Брекзит както сред съюзниците на премиера, така и сред критиците й.
В същото време от премиерската канцелария на свой ред заявяват, че това са само слухове, а министър-председателят на страната продължава упорито да работи за трети опит да получи съгласието на британския парламент за своята сделка по Брекзит.
Според политическия наблюдател на неделния The Times Тим Шипман евентуален временен премиер може да е именно Дейвид Лидингтън. За това той написа в събота вечерта в Туитър: „Днес разговарях с 11 членове на кабинета, които искат премиерът да подаде оставка. В понеделник на заседанието на кабинета те възнамеряват да се изкажат против нея. Заговорниците възнамеряват да определят временно изпълняващ длъжността, който да проведе до край процедурите по излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз“. Според думите на Тим Шипман Дейвид Лидингтън като шеф на секретариата на кабинета и фактически заместник на правителствения глава е логичен фаворит. По негово мнение обаче временни премиери може д са и Джеръми Хънт, ръководителят на Форин офис, и министърът на околната среда, продоволствието и земеделието Майкъл Гоув.
Шипман пише: „Независимо от разногласията кой да стане приемник на Мей, почти всички в кабинета са на мнение, че тя трябва да подаде оставка, защото изгуби доверието на собственото си обкръжение. Разклатената Консервативна партия може да се обедини отново единствено, след като Мей напусне.“

Редакция: Ивелина Ватова