Киев. Кандидатът за президент на Украйна и лидер на дясноцентристката либерално-консервативна партия „Отечество“, известна като Всеукраинско обединение „Отечество“, Юлия Тимошенко заяви, че има вероятност нейният опонент на изборите на 31 март, сега действащият държавен глава Петро Порошенко, да бъде подведен под съдебна отговорност заради започнало разследване в Европа и САЩ срещу него и сътрудниците му. Това тя е обявила на пресконференция в Луцк, предава ТАСС.
"Знам, че след края на втория си президентски мандат Порошенко планира да стане депутат в Европейския парламент. Мисля, че след разследванията по съмнения в ЕС за корупция, той ще трябва да помисли за наказателна отговорност в ЕС ", са думите на Тимошенко.
Тя е пояснила, че Кипърският съд, Британската агенция за измами в особено големи размери (SFO) и Организацията за борба с измамите към ЕС (OLAF) са започнали антикорупционно разследване по адрес на Порошенко. " По същество това е част от дългогодишна корупция, в която са замесени президентът и неговите най-близки сътрудници, бизнес партньори и е свързано с бюджета за отбраната. А когато в ЕС започне разследване срещу държавния глава по подозрение в корупция, това говори, че силовите структури на Украйна, за съжаление не работят ", заявява Тимошенко и добавя, че за страната подобна ситуация е недопустима, "още повече, че корупцията и измамничеството на територията на ЕС се извършват с негово участие ".
От пресслужбата на партия „Отечество“ съобщиха, че и в САЩ започва разследване за корупция, насочено срещу обкръжението на действащия президент.. "По всички направления вече са започнали да работят и други държави. А в същото време силовите структури на Украйна не работят“, отбелязва Тимошенко.

Превод и редакция: Ивелина Ватова