Белград. За 16-ти пореден път в сръбската столица се събраха участници в протеста „Един от пет милиона“. Протестното шествие започна около 18 часа в събота, информира на електронната си страница сръбската РТС.
На митинга пред Философския факултет протестиращите отново настояваха за оставката на президента Александър Вучич, министър-председателя Ана Брнабич и председателя на парламента Мая Гойкович. Отправени бяха искания за оставката на ръководството на държавната Радио и Телевизия – Сърбия, както и провеждане на честни и избори в рамките на шест до девет месеца. Участниците се заканиха, че ако те не бъдат изпълнени, на 13 април цяла Сърбия ще се събере в Белград.Участниците бяха поздравени от актьора Бранислав Лечич и генерала от запаса Срето Малинович, който благодари за поканата да е сред участниците в протеста, които се изправят срещу несправедливостта и унижението. Припомняйки, че в неделя се навършват 20 години от агресията на НАТО срещу Сърбия, той ги призова да продължат борбата. Малинович специално акцентира, че „някои рани не могат да се лекуват“.

Под звуците на химна на Сърбия „Боже справедливи“ и с едноминутно мълчание бяха почетени жертвите от бомбардировките през 1999 година над Белград.

Протестното шествие продължи по улиците „Македонска“ и „Светогорска“ към сградата на Радио и Телевизия-Сърбия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова