Бамако. Въоръжени мъже са избили най-малко 134 човека от племето фулани в централните части на Мали в събота, съобщава Reuters.
Местен кмет обясни пред световната агенция, че това е най-жестокото кръвопролитие в последно време в района и е свидетелство за етническо и джихадистко насилие. То се случва в момент, когато мисия на Съвета за сигурност на ООН е в страната, за да търси пътища за разрешаване на проблема с насилието срещу гражданското население, който отне живота на стотици хора през миналата година в западноафриканския регион Сахел.
Сред убитите има бременни жени, деца и старци.
В последните години джихадистки групировки, свързани с Ал Каида и „Ислямска държава“ използват етническите вражди в Мали и в съседните Буркина Фасо и Нигер, за да си осигуряват наемници и да завземат свободни територии, които не са под ничие управление.
През 2013 година френските сили навлязоха в Мали, която е бивша колония на Франция, за да отблъснат настъпващите от север, откъм пустинята джихадисти. В момента в Мали и в целия регион на Сахел има базирани около 4 500 френски военни. САЩ също разполага със стотици свои военни в района.
Посланиците на Съвета за сигурност се срещнаха с президента на Мали Ибрахим Бубакар Кеита и обсъдиха ситуацията, както и забавянето на изпълнението на мирното споразумение от 2015 година с неислямистките въоръжени групировки.

Превод и редакция: Ивелина Ватова