Финландската компания HMD Global, която разработва и продава смартфоните Nokia, бе уличена, че нейните мобилни устройства изпращат данните на потребителите в Китай.

Първи за проблема съобщи норвежката NRK, получила информацията от обикновен потребител. NRK провери информацията и заяви, че смартфоните са събирали данните на своите притежатели при всяко включване смартфона и при неговото отключване. Събирани са данни като GPS координатите, информация за мрежата, серийния номер на устройството и номера на неговата SIM карта. След това тази информация се е изпращала към китайски сървър в мрежата на China Telecom. Но и досега не е ясно на кого именно принадлежи сървърът zzhc.vnet.cn.

Финландското издание Helsingin Sanomat допълва, че представителите на HMD Global са обяснили, че събирането на тези данни се дължи на грешка в кода. Във фърмуера е бил случайно забравен софтуерен инструмент за активация., предназначен за други държави, Компанията каза още, че от този проблем са били засегнати съвсем малък брой смартфони Nokia 7 Plus. Компанията HMD Global вече е премахнала този код от фърмуера на устройството.

NRK предполага, че кодът, отговорен за събирането на потребителските данни е написан през 2014 година. Експертите посочиха, че една от папките на този инструмент се нарича China Telecom и предположиха, че кодът наистина е предназначен за продаваните в Китай устройства и има отношение към местните изисквания и правила за събиране на потребителските данни.