Кайро. Лигата на арабските държави предупреди, че признаването на израелския суверенитет над Голанските възвишения ще подкопае позициите на САЩ в Близкия изток, съобщава Deutsche Welle.
Арабските страни осъдиха намерението на държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да признае суверенитета на Израел над стратегическата територия, окупирана от страната след Шестдневната война през 1967 г. „Преразгледайте тази грешна ситуация и се замислете задълбочено за незабелязаните и по-нататъшните последици. Всяко признаване на израелския суверенитет над Голанските възвишения може да има сериозни последствия за позициите на САЩ в арабско-израелския конфликт като цяло, особено след огромната грешка на администрацията на САЩ по палестинския въпрос“, се казва в изявление на генералния секретар на организацията Ахмед Абдул Гейт.
Сирия осъди плановете на САЩ, определяйки ги като безотговорни. Турция, Русия и Европейския съюз направиха същото, като припомниха позициите си за непризнаване на правото на Израел да управлява територията, която по силата на международното право принадлежи на Сирия.

Превод и редакция: Тереза Герова