Sony Xperia XZ3 не успя да впечатли с каквото и да било специалистите от DxO Mark и, колкото и да е изненадващо, дори не подобрява резултата на Xperia XZ Premium. И то не на XZ2 Premium, а на първия Premium модел от началото на 2017 г. Всъщност, новият флагман едва надминава резултата на апарата от среден клас Xperia XA2 Ultra.

Ето къде се крие проблемът.

Sony Xperia XZ3 получава похвали за изображения с добри текстури, приятни цветове и експозиция. Снимките могат да бъдат богати на детайли, ако снимате в добре осветени места, но камерата не харесва тъмнината.

Автофокусът става по-бавен в тъмното – до половин секунда! – наситеността се повишава твърде много, нивото на детайлите пада и балансът на бялото става по-малко точен.

Но камерата Xperia XZ3 има проблеми и през деня. Динамичният ѝ обхват не е толкова широк, колкото при конкурентните флагмани и ъглите имат проблеми – мекота на ъгъла, както и повишен цветен шум. Липсата на вграден режим за боке също наранява представянето на телефона. Артефакти и други недостатъци означават, че фотоапаратът получава резултат от 76 пункта.

Той е класиран по-висок при записването на видеоклипове, като отбелязва 85 пункта. Умелата електронна стабилизация на изображението отбелязва няколко точки и качеството на изображението е добро, показвайки по-малко артефакти от неподвижни изображения. Динамичният обхват все още не е голям, а бавното фокусиране не е чудесно при проследяване при слаба светлина.

Общата оценка за Sony Xperia XZ3 е 79 пункта. За сравнение, XZ Premium отбеляза 83 пункта, а XA2 Ultra – 75 пункта.