Скопие/Атина. Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос поясни, че премиерът на страната Алексис Ципрас ще направи историческо посещение в Скопие през първата седмица на месец април, предава македонската телевизия „Канал 5“, като припомня, че като възможна дата на визитата в медиите циркулираше датата 2 април.
Според все още непотвърдена информация по време на първото официално посещение на гръцкия министър-председател в югозападната ни съседка, и като задължение, произтичащо от Преспанския договор, ще бъде открито гръцкото посолство в Скопие, с което отношенията между двете съседи ще бъдат издигнати на много по-високо ниво.
Няма потвърждение и на информацията, че лидерът на кабинета в Скопие Зоран Заев ще посети Атина след Великденските празници.
В навечерието на посещението си в Скопие, Ципрас призова ЕК да определи дата за преговори за Македония през юни, защото, съгласно думите му, в противен случай ситуацията ще се изтълкува като победа за силите на национализма и отстъплението.
След подписването на споразумението между двете страни, няколко гръцки министри посетиха Македония и подписаха редица двустранни споразумения, включително за търговия, транспорт и сътрудничество с международни институции. Така отношенията между двете страни се подобриха значително, подчертава телевизията.

Превод и редакция: Тереза Герова