Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че бомбардирането на СР Югославия е било "грешка на други, а не на гражданите, които насред Европа в края на 20 век са станали жертви на онези, с които се бориха по време на двете световни войни", предаде Танюг.

"За общото ни бъдеще би било добре и те да осъзнаят това, да осъзнаят грешките на агресията над невинно население", каза Бърнабич, откривайки конференция под надслов "Бомбардирането на СР Югославия - 20 години по-късно".

Премиерът каза, че никой не бива да изрежда на Сърбия грешките от миналото, защото страната знае, че не е безгрешна, но бомбардирането е било грешка на други.

"Но Сърбия трябва да се опита да прости, защото единственият път да реализираме целия си потенциал, а вярвам, че имаме много потенциал, е да се обърнем към бъдещето, партньорството и сътрудничеството", каза премиерът.

Тя подчерта, че Сърбия никога няма да забрави приятелите, които са били на нейна страна, когато беше най-трудно, но ще продължи да гради мостове към онези, с които през 1999 г. не се разбра, а с които днес е близък партньор, както и с онези, с които и днес не се разбира.

"Само така можем да изградим просперираща и модерна Сърбия", каза тя.

Ана Бърнабич подчерта, че Сърбия не бива да забравя 1999 г., жертвите, разрушените мостове и фабрики, както и всичко онова, за което по онова време бе измислен повече от обидният термин "странична щета", пише БТА.

Бомбардировките на Югославия бяха извършени от 11 държави от НАТО по време на войната в Косово. Ударите започнаха на 24 март 1999 г. и бяха прекратени на 11 юни 1999 г.