Кламерът, познат и под името Clippy е виртуален герой, който се появи в Office 97 и запознаваше потребителите с възможностите на офисните програми на Microsoft. Софтуерният гигант се отърва от това чудо с излизането на операционната система Windows XP през 2001 година. Но тази седмица Clippy отново се появи в един от продуктите на корпорацията. Само че съвсем за малко.

В GitHub бяха публикувани анимирани стикери на Clippy, предназначени за корпоративния мениджър Teams. За съжаление, още на следващия ден всичко изчезна и сега се намира някъде в дълбоките архиви на разработчиците. Но някои потребители успяха да изтеглят файловете и дори да ги инсталират.

Оказа се, че служителите на Microsoft са поели инициативата и са възкресили Clippy без да се допитат и да се съобразят с мениджмънта на софтуерния гигант. Позицията на Microsoft е съвсем друга – компанията не възнамерява да го добавя в Teams и предпочита въобще да забрави за неговото съществуване.

Но феновете на Кламера организираха петиция, с която молят Microsoft да върне стикерите в месинджъра. Своя глас можете да дадете в сайта на компанията.

Мненията за Clippy са противоположени. Някои потребители го харесват, а други ужасно се дразнят от неговото присъствие. В крайна сметка Microsoft го премахна от своите продукти и не възнамерява отново да даде работа на Clippy.