Осло, столицата на Норвегия ще бъде първият град в света, в който ще бъдат изградени безжични индукционни зарядни станции за електромобилите, които ще се използват за таксиметрови услуги. Това се прави, за да се минимизира планираното за 2023 година ниво на емисиите. Норвегия възнамерява към 2025 година да използва само електромобили.

Новите станции се изграждат от финландската компания Fortum, която работи съвместно с американската Momentum Dynamics. Всъщност това не са станции, а на пътищата ще бъдат обозначени специални правоъгълници, над които електромобилът трябва да застане. Основната цел на този проект е да се избегне посещаването на сгради, в които зареждането на акумулаторните батерии е тромаво и донякъде неудобно. С помощта на технологията за индукционно зареждане, електрическите таксиметрови автомобили могат да се зареждат в специализираните паркинги, както и на местата, където изчакват своите клиенти.

Представителите на Fortum споделиха, че ще изграждат новите безжични зарядни в местата, където паркират такситата. За да могат да се зареждат, електромобилите трябва да имат специализиран приемник. Проектът е началото на изграждането на бъдещата инфраструктура за безжично зареждане на таксиметровите електромобили.

Fortum отдавна развива този бизнес. Компанията заяви, че таксиметровите шофьори губят твърде много време за търсене на зарядни станции и твърде дълго чакат, за да заредят акумулаторните батерии. Проектът за бързо безжично зареждане на електромобилите не изисква строежа на сгради, а зареждането може да стане директно в града, понеже този процес не замърсява околната среда.